Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 15 mars 2018

  Nya kameran övervakar hästen

  En intelligent övervakningskamera som kan slå larm, och dessutom övervaka vad som händer i häststallet under natten. Företaget Videquus har nyligen lanserat en ny produkt för det uppkopplade stallet som ser när hästens rörelsemönster avviker från det normala.

   Ha koll på hästen via mobilen.
  Ha koll på hästen via mobilen.
   Vid sidan av vinsten att man kan se hästen i realtid kan den tillhörande appen även generera en graf över hur hästen rör sig och slå larm när något inträffar.
  Vid sidan av vinsten att man kan se hästen i realtid kan den tillhörande appen även generera en graf över hur hästen rör sig och slå larm när något inträffar. FOTO: Lena Karlsson

  Stallmiljön blir allt mer uppkopplad. Längst har utvecklingen kommit inom mjölk- och köttnäringen. Men på senare tid har det också kommit en uppsjö av smarta lösningar som ska underlätta för hästägarna.

  Senast ut är svenska Videquus som har tagit fram en kameralösning med en tillhörande app som håller hästen under uppsikt även när ljuset släcks på kvällen.

  – Det är en intelligent övervakningskamera som består av en dator, ett kraftfullt modem och en IR-lampa som gör att kameran ser hästen även på natten, säger Linus Jernbom, VD.

  Mjukvaran är finessen

  Det är hårdvaran. Men framför allt är det mjukvaran som bygger på maskininlärning som är den stora nyheten, enligt Linus Jernbom.

  Genom att registrera hästens rörelsemönster ska kunden i bästa fall kunna upptäcka en rad sjukdomar och få larm till sin telefon.

  – Vi är jätteförsiktiga med att garantera, men vi vill skapa förutsättningar som gör att man kan upptäcka när hästarna fölar, om de fastnar och får panik, samt alla typer av sjukdomar som kan upptäckas genom ett avvikande beteendemönster.

  Han nämner bland annat kolik som kan vara ett relativt lättbehandlat tillstånd så länge det upptäcks i tid.

   Kameran säljs i abonnemangsform, vilket blir allt populärare för den här typen av tjänster.
  Kameran säljs i abonnemangsform, vilket blir allt populärare för den här typen av tjänster.

  LÄS ÄVEN: Här hittar du alla ATL:s veteranartiklar

  Lär sig allt eftersom

  Produkten lanserades i slutet av februari, och utvecklingen har föregåtts av rad tester där utvecklarna har samlat in data kring hur djuren normalt rör sig. Resultaten har sedan byggts in i programvaran, och används nu som grund i produkten för att samla in ytterligare rörelsemönster. Hur mycket hästarna rör sig kan skilja sig mycket mellan olika individer.

  – Maskininlärningen börjar i princip direkt och redan efter tio dagar blir den mer personifierad efter hur den enskilda hästen rör sig, säger Linus Jernbom.

  Graf visar rörelsemönster

  I appen kan användaren sedan se en graf över djurets rörelsemönster med signalfärger som indikerar om mönstret avviker eller inte.

  – Det gör att man kan se exakt vad som har hänt under natten, och varje gång kameran märker något i boxen så skapar den en filmsekvens över händelsen. Den kan man sedan dela med sin veterinär eller sina kompisar.

   Graferna och signalvärdena rött och grönt gör det enkelt att övervaka hästens aktivitet.
  Graferna och signalvärdena rött och grönt gör det enkelt att övervaka hästens aktivitet.

  LÄS ÄVEN: Hästägare fick rätt mot länsstyrelsen

  Kan kräva tillstånd

  Med hjälp av programvaran går det även att skapa en övervakningsfilm som gör det möjligt att gå tillbaka upp till 24 timmar för att titta på ett specifikt händelseförlopp. Näst på tur står att utöka tidsramen till fem dygn för att tävlingsryttare enkelt ska kunna övervaka sina hästar så att ingen stoppar i dem otillåtna dopningspreparat.

  Bakom produktidén står sex teknik- och hästintresserade som först drev företaget vid sidan av sina ordinarie jobb, och som senare tog in finansiering från Skaraborg Invest och Almi för att driva på utvecklingsarbetet.

  Kan abonneras

  Produkten säljs i abonnemangsform, vilket blir allt populärare för den här typen av tjänster, och förhoppningen är att den ska öka tryggheten och samtidigt spara användarna både tid och pengar.

  I privata stall ska produkten rent juridiskt inte kräva något kameratillstånd, men däremot rekommenderar Linus Jernbom att ridskolor och andra publika anläggningar söker tillstånd för övervakningen.

   Efter tio dagar känner kameran igen individens rörelsemönster.
  Efter tio dagar känner kameran igen individens rörelsemönster. FOTO: Lena Karlsson

  Ser ni även att ni skulle kunna utveckla produkten för andra djurslag?

  – Vi har haft frågan uppe, och lyckas vi på ett bra sätt i hästvärlden finns det säkert möjlighet att använda produkten även inom andra branscher. Men det är inget vi fokuserar på just nu.

  Hästnäringen blir allt mer uppkopplad. En annan uppfinning, som ATL, skrivit om är den smarta uppkopplade grimman Hoofstep.

  Relaterade artiklar

  Till toppen