Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 8 november 2018

  Prisas för slåtter med häst

  Hästdragen landskapsvård prisas när Växjö delar ut utmärkelse för landskapsvård med gamla metoder.

   Med 10-årige ardennern Jotun, som mäter över 170 cm i mankhöjd, kör Zinita Ekfeldt både slåtter, hästskjuts och bröllopspar.
  Med 10-årige ardennern Jotun, som mäter över 170 cm i mankhöjd, kör Zinita Ekfeldt både slåtter, hästskjuts och bröllopspar. FOTO: Privat

  I Växjö delar tre på priset som Årets landskapsvårdare. En av dem som får priset är Zinita Ekfeldt. Utmärkelsen motiveras bland annat att hon är en god förebild när det gäller skötsel av artrika naturbetesmarker med häst. Hon får också utmärkelsen för insatser med värdefulla slåtterängar.

  Sedan några år tillbaka sköter hon slåttern på cirka fyra hektar kommunägd mark i Växjö. Jobbet gör hon tillsammans med sin ardenner – fuxen Jotun. De slår, räfsar ihop och kör bort höet. Kvar blir fröerna från de olika arter som trivs på näringsfattiga slåttrade ängar.

  – Det är häftigt, jag har bland annat sett hur orkidéerna spridit sig sedan vi började, säger Zinita Ekfeldt.

  Minnen från förr

  Men det hon tycker är ännu roligare är intresset för ekipaget och arbetet när de kör slåttern.

  – Området ligger precis intill ett villaområde och folk i alla åldrar är nyfikna, stannar till och tittar. Det bästa är när äldre kommer, de kan ofta berätta att just så här har de gjort själva en gång i tiden.

  Från början körde hon slåtter på mark både i Växjö och Alvesta men numera är det bara Växjö som gäller. Tillsammans med Jotun var det sjätte året i år som de körde slåtter.

  – Jag har ett 4-årigt sto också – Julina – och tanken var att jag skulle börja köra par med dem. Men det har jag nte riktigt hunnit, säger Zinita som till vardags jobbar som montör.

   Zinita Ekfeldt med ardennern Jotun framför räfsan.
  Zinita Ekfeldt med ardennern Jotun framför räfsan. FOTO: Zinita Ekfeldt

  Hästverksamheten driver hon som företag och utöver slåtter blir det bland annat körningar med häst på marknader och bröllopskörningar.

  – Företaget går runt iallafall och jag har kunna investera i vagnar och maskiner som behövs.

  Uppdrag med slåtter för Växjö kommun fick hon för ett antal år sedan när kommunen ville återskapa slåtterängar och den flora som gynnas av sådan skötsel. Men att hon skulle få pris, det kom som en överraskning.

  – Det känns jättehäftigt, jag visste inte ens att priset fanns, säger Zinita Ekfeldt.

  Landskapsvårdspriset

  Priset har delats ut sedan 1987 och tilldelas personer som aktivt arbetar med att bevara eller återställa kulturlandskapet, eller kunskapsspridning och förebyggande åtgärder inom landskapsvård.

  Övriga två pristagare är Catarina Lönnberg som också får priset som god förebild när det gäller naturbetesskötsel med häst samt Annchristin Nyström som kunskapsspridare och inspiratör när det gäller naturen och landskapsvård.

  Relaterade artiklar

  Till toppen