Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 15 mars 2016

  Utsatt arbetsmiljö i stall

  Under förra året upptäckte Arbetsmiljöverket så stor okunskap inom hästnäringen att man nu går vidare med sin granskning i ytterligare två år, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

  Arbetsmiljöverket uppger att det redan nu finns en större medvetenhet kring att anmäla hästolyckor än tidigare. Men arbetsmiljön i stallen är ofta dålig och gammaldags.

  "Långt efter mjölkbönderna"

  – Vi ligger ju ganska långt efter mjölkbönderna – vi är någonstans på 1800-talet känns det som, om man ska jämföra så går vi med våra skottkärror fortfarande, säger Maria Stigsson, gårdsföreståndare på 4H-gården Vissmålen i Huskvarna, till Sveriges Radio.

  ATL har tidigare skrivit om utredningen av den tuffa arbetsmiljön i stallet som tog sin början förra året.

  600 besök under två år

  Innan utredningen är klar ska cirka 600 besök göras under 2016 och 2017, för att verkligen gå till botten med arbetsmiljöfrågorna inom hästnäringen.

  Runt en fjärdedel av alla krav som ställdes efter inspektionerna handlade om den fysiska arbetsmiljön, uppger Sveriges Radio. Det gäller bland annat skyddsutrustning, krav på ergonomi och utformningen av omoderna arbetsplatser.

  LÄS MER: Tuff arbetsmiljö för unga tjejer i stallet

  Relaterade artiklar

  Till toppen