Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 12 maj

  Hästgård kämpar för sin överlevnad

  Änggårde gård på Gotland byggde ut för att kunna ta emot fler gäster. Nu kämpar de för sin överlevnad när nästan inga turister kommer till ön.

   Änggårde gård på Gotland byggde ut för att kunna ta emot fler gäster. Nu kämpar de för sin överlevnad när nästan inga turister kommer till ön under coronakrisen.
  Änggårde gård på Gotland byggde ut för att kunna ta emot fler gäster. Nu kämpar de för sin överlevnad när nästan inga turister kommer till ön under coronakrisen. FOTO: Victor Mickelsson

  Maj brukar vara en fullbokad månad för hästgården Änggårde i Hemse på Gotland. Men nu är det nästan tomt på gårdens Bed and breakfast och glest i restaurangen. Konferenserna är avbokade och många weekendridkurser skjuts fram till hösten.

  – Vi försöker överleva men vi klarar inte så många veckor till. Vi hoppas att det ska släppa och att det ska bli en bra höst, säger gårdens ägare Lisa Engsrone.

   Lisa Engsrone är hästföretagare på Gotland. Hennes företag drabbas hårt av coronakrisen.
  Lisa Engsrone är hästföretagare på Gotland. Hennes företag drabbas hårt av coronakrisen. FOTO: Jeanette Jussila

  Svårt att planera

  Alla verksamhetens ben darrar just nu eftersom de flesta kunder är från fastlandet.

  – Folk avvaktar med att komma och Destination Gotland (Gotlandsfärjan, reds anm.) går ut med varningar hela tiden om att man inte ska åka till Gotland. Om man visste att det var slut i maj då skulle det gå lättare att planera, säger Lisa Engsrone.

  – Vi vill självklart inte att fler ska smittas och vården måste klara sig, samtidigt är turismen jätteviktig för hela ön.

  Sommaren viktigast

  Viktigaste perioden är förstås sommaren och där är det ännu oklart hur många från fastlandet som kommer. De räknar med att dra ner på personal och försöker minska så mycket på utgifterna som det går. De försöker hålla ut.

  Gården har stora beteshagar men arrenderar också beten och köper in allt foder till sina drygt 40 hästar. Det tar upp till tre år att få fram hästar som fungerar i verksamheten och det sista de vill är att behöva sälja några.

  Just nu hålls de på fötter tack vare ridskoleelever från Gotland som kommer varje vecka och lokala restauranggäster.

  – De betyder jättemycket just nu. Men det största för vår näring är när det kommer folk från fastlandet.

  Stort tapp

  Det är många som påverkas av coronakrisen. I skånska Brösarp märker Hallamölla gård ett stort tapp i företagsbokningar till gårdens bed and breakfast. Stora grupper som skulle ha konferenser på plats har avbokat. Det drabbar även turridningen som görs på gårdens islandshästar, även om något fler privatpersoner bokar i stället. Om krisen håller i sig kan det slå brett mot hästföretagarna, befarar Camilla Skógarnes som driver gården.

  – Då kommer det ekonomi in i bilden. Folk kanske förlorar sina jobb och då blir ridningen en lyx att utföra.

   Camilla Skógarnes är hästföretagare i Brösarp i Skåne och driver även Bed and Breakfast på gården.
  Camilla Skógarnes är hästföretagare i Brösarp i Skåne och driver även Bed and Breakfast på gården. FOTO: Hans Dahlgren

  Men mitt i mörkret vill också många hjälpa. På Änggårde på Gotland köper kunder från olika delar av Sverige klippkort för att rida senare. Andra har startat en fond för att samla in pengar till ridhuset. Lisa Engsrone vet också en annan gotländsk hästgård som fått stöd på liknande sätt.

  – Man blir ju helt tårögd av allt som görs och att folk vill hjälpa.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen