Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 2 maj 2018

  Hästar döda efter utbrott av herpesvirus

  Flera fall av herpesviruset EHV-1 har inträffat i Frankrike och Danmark och flera av dem med dödlig utgång.

  Fallen av EHV-1 bekräftas av danska Højgård Hestehospital på Fyn. Herpesviruset orsakar luftvägsinfektion medan dräktiga ston kan kasta. Viruset kan också orsaka en mer aggressiv form med neurologiska symptom som till exempel förlamning. Det är ett sådant utbrott man nu ser i Danmark där tre hästar har hittills dött efter att insjuknat i neurologiska formen. Flera hästar har också förlamats.

  Fall noteras också i Frankrike och i Nordfriesland.

  På grund av viruset har flera stuterier och hästanläggningar stängt samtidigt som flera tävlingar har skjutits upp för att minska risken för smittspridning.

  I Sverige är EHV-1 anmälningspliktig om den orsakar abort eller den neurologiska formen.

  LÄS OCKSÅ: Årets första föl på LojstaLÄS OCKSÅ: Fick rätt mot Skatteverket

  EHV-1

  EHV-1 ger förkylningssymtom som feber, nedsatt aptit och trötthet. Symtomen kan vara mycket milda men även hög feber, seröst näsflöde och sporadisk hosta förekommer, framför allt hos unga hästar.

  Om ett sto kastar sitt foster är det samt livmoderkaka, fosterhinnor och fostervatten att betrakta som mycket smittsamt.

  EHV-1 kan också orsaka neurologisk sjukdom hos häst. Symptom uppträder vanligtvis 4-8 dagar efter en febertopp, men har förekommit så snabbt som dagen efter feberstart också, och i upp till 10 dagar efter infektion. Hästen kan uppvisa allt från milda symtom till allvarlig sjukdom med vinglig gång och till och med förlamning.

  Källa: SVA

  Relaterade artiklar

  Till toppen