Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 11 mars 2019

  Elitutbildning i ridsport kan läggas ner

  Kraven på kostnadsfri gymnasieskola ser ut att tvinga ännu en skola, Vreta, att lägga ner NIU-utbildningen i ridsport. Elitsatsningarnas upplägg bryter mot skollagen.

   Elitsatsningar mot ridsport, som inte bara fostrar ryttare utan också tränare och utbildare inom hästsport, hotas nu efter att Skolinspektionen pekat på att de bryter mot skollagen.
  Elitsatsningar mot ridsport, som inte bara fostrar ryttare utan också tränare och utbildare inom hästsport, hotas nu efter att Skolinspektionen pekat på att de bryter mot skollagen. FOTO: Mostphotos

  ATL har tidigare berättat om att Berga naturbruksgymnasium i Haninge stoppar nyintagningen i höst till elitsatsningen på ridsport inom den nationella idrottsutbildningen, NIU. Nu följer eventuellt även Vretagymnasiet efter.

  Nedläggningarna är en följd av Skolinspektionens beslut där det konstateras att det strider mot skollagen att kräva att eleverna håller med egen häst, som håller tävlingsklass, på utbildningen. Att behöva ha egen häst, som håller tävlingsklass, innebär att utbildningen inte kan betraktas som kostnadsfri vilket är ett krav enligt lagen.

  ”Rena katastrofen”

  Skolorna har själva gjort bedömningen att de inte har råd köpa in eller hålla hästar på såpass hög nivå.

  Att ha med sig egen häst till Vreta kostar 2 900 kronor i månaden för uppstallningen.

  – Det är rena katastrofen. Det här resulterar i att ingen får ta med sig egen tävlingshäst till en nationell idrottsutbildning, utan alla får rida på skolans hästar. Alternativt måste vi lägga ned utbildningen, för vi har inte råd att betala 30 uppstallningar, säger Helena Jaeger, NIU-ansvarig vid skolan till TT.

  Relaterade artiklar

  Till toppen