Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 10 februari 2016

  Upprörda hästägare stöder JO-anmälan

  Över 120 skrivelser har landat på Justitiemannens bord som protest mot nya hästpassreglerna.

  Ingela Ekelund fick inget stöd hos JO för sin anmälan av Jordbruksverket.
  Ingela Ekelund fick inget stöd hos JO för sin anmälan av Jordbruksverket.

  Hästägaren Ingela Ekelund är hästägaren i Klippan som vägrade acceptera Jordbruksverkets tolkning av regelverket för tilläggregistrering av importhästar.

  Hon valde att anmäla Jordbruksverket till Justitieombudsmannen, JO. Det är fortfarande oklart om JO kommer att ta upp hennes anmäla till granskning. Anmälan har föredragits hos JO av en handläggare och nu ska det bedömas om den ska prövas.

  Många är upprörda

  Men från hästsverige är stödet stort och många hästägare är upprörda över tolkningen av regelverket som också innebär ökade kostnader för de hästägare som berörs. Efter att anmälan till JO har uppmärksammats i olika grupper på Facebook har det kommit in mer än 120 skrivelser till JO och som stödjer henne anmälan.

  – Ja, det är helt otroligt och roligt, säger Ingela Ekelund.

  Tolkas annorlunda

  Anmälan handlar om Jordbruksverkets tolkning av en övergångsregel ska få gälla retroaktivt, det vill säga för hästar som importerats till Sverige före 1 januari 2016 då lagen trädde ikraft.

  – I förordningen står bland annat att hästar som har pass anses identifierade enligt tidigare förordningar, menar Ingela Ekelund som själv är ekonom och hästägare.

   

  RELATERAT: Dyrare veterinärvård med riskkapitalisternas intåg 

  Relaterade artiklar

  Till toppen