Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 5 augusti

  Uppfödaren: ”Det är bra tryck på hingststationen i år”

  – Jag har inte märkt av covid-19 . Vi är vana att leva isolerade hela betäcknings- och fölsäsongen. Vi har bra med kunder på seminstationen och köpare till våra föl, säger Gustaf Johansson som föder upp både hopp- och gångartshästar i Halland.

   Gustaf Johansson tillsammans med sin egenuppfödde framgångsrike hopphäst och avelshingst Mr Vain GJ.
  Gustaf Johansson tillsammans med sin egenuppfödde framgångsrike hopphäst och avelshingst Mr Vain GJ. FOTO: Pierre Winroth

  Med ett ben fast förankrat i historien och ett i framtiden bedriver Gustaf Johansson semin- och hingststation i på vackra Tollsbogård i halländska Hyltebruk.

  – Det är bra tryck på hingst- och seminstationen i år, säger han.

  Kunderna strömmar till i år och kanske är de några fler än tidigare. Någon egentlig covid-19-effekt har Gustaf Johansson inte märkt av, jo, lite lugnt har det varit i vår när helguppdragen som dressyrdomare ställts in under våren.

  – Min drivkraft är att se resultatet av den kombinationen som jag funderat. Blir fölet så bra som jag har tänkt? Jag vill se resultatet av mitt arbete. Många gånger kan det ta flera generationer innan jag kan se resultatet, säger Gustaf Johansson.

  LÄS MER: Många hästköp i kölvattnet av covid-19LÄS OCKSÅ: Inställda hästtävlingar har satt fart på aveln

  Det verkar finnas en konstant i uppfödaren Gustaf Johanssons liv och det är hingsten Chapman som han lärde känna hos Elise Fredriksson. Hon anställde en ambitiös 16-årig ryttare till Starby Dressyrstall utanför Ängelholm och lät honom första året rida sitt första bruksprov med dressyrhingsten Lamborghini.

  Lade grunden i landslaget

  På Starby betäcktes cirka 20 ston om året och Gustaf Johansson fölvakade gärna. Han kom till gården som ligger ganska isolerat mitt ute på landet med ambitionen att rida Grand Prix och mästerskap. Han kom med i landslaget som junior, young rider, samt i utmanartrupppen som senior. Samtidigt la han ovetandes grunden till sin kommande uppfödarkarriär.

  När Tollsbogård byggdes upp 2008-2009 var ambitionen att starta ett tävlings- och utbildningsstall. I dag har Gustaf Johansson allt mindre tid för träning och tävling. Han tar fortfarande emot 25-30 elever i veckan på gården och arbetar som dressyrdomare men de egna tävlingsstövlarna är lite dammiga.

  – Jag var uppe och red Grand Prix. Jag fick en jättekick när jag red häst nummer två och häst nummer tre. Sedan har man gjort det. Jag har blivit äldre. Jag vill inte försaka allt som man måste göra när man satsar som idrottare. Jag jobbade på Starby Dressyrstall från att jag var 16 till att jag var 24. Under alla dessa år gick jag på krogen en gång, säger Gustaf Johansson men han lägger till att det kan mycket väl hända att han åter drar på sig tävlingsstövlarna om några år.

  Chapman var en av de hingstar som Gustaf Johansson fick rida på Starby Dressyrstall och blev hans läromästare. Hans första häst var efter Chapman och redan 2002 tog han ett föl på stoet när han arbetade hos Elise Frederiksson. När Gustaf Johansson bestämde sig för att gå all in i uppfödarkarriären 2011 och betäckte de första stona hemma på den egna gården Tollsbogård i halländska Hyltebruk var Chapman en av hingstarna han använde. Flera av hans avelsston har Chapman längre bak i stamtavlan.

   Tillsammans med SWB:s avelsledare Emma Thorén Hellsten har Gustaf Johansson, som också sitter i SWB:s styrelse, starta en podd om hästavel. ”Jag googlade och hittade poddutrustning i Danmark som vi köpte. Det är jobbigt att höra sin egen röst. Men det blir bättre och lättare för varje avsnitt”, säger Gustaf Johansson.
  Tillsammans med SWB:s avelsledare Emma Thorén Hellsten har Gustaf Johansson, som också sitter i SWB:s styrelse, starta en podd om hästavel. ”Jag googlade och hittade poddutrustning i Danmark som vi köpte. Det är jobbigt att höra sin egen röst. Men det blir bättre och lättare för varje avsnitt”, säger Gustaf Johansson. FOTO: SWB

  Står på flera ben

  Chapman må vara född 1982, men hästarna som föds på Tollsbogård är moderna atleter.

  – När Mr Vain GJ blev godkänd 2016 vände ekonomin i stallet. I början var det svårt att gå runt. Mitt företag står på flera ben, det behövs om ett ben går lite sämre. Jag har seminstation, hingststation, jag är dressyrdomare, dressyrtränare och uppfödare, säger Gustaf Johansson.

  För att få ekonomi i verksamheten behöver en uppfödare komma upp i ett antal föl om året för att få ekonomi i verksamheten.

  – Målet är betäcka 10-15 ston om året. Inte fler än så, för i så fall behöver jag anställa någon som hjälper till. I dag sköter jag allt själv och får hjälp av min man Pierre som har ett halvtidsjobb, säger Gustaf Johansson.

  – Om du bara betäcker två-tre ston om året så kan du göra en brakförlust om ett sto inte blir dräktigt, ett sto kastar sitt föl och det tredje stoet får ett mediokert föl. Om jag i stället betäcker tio ston så får jag några föl som blir riktigt bra.

  På tal om att göra förlust så var det just det Gustaf Johansson gjorde med första fölkullen på gården. Fölen med blev mediokra, men Gustaf Johansson lät sig inte nedslås. Nej, han gallrade stona hårt och köpte in nya och bättre avelsston.

  – Det är min styrka som företagare. Jag är inte känslomässig när det gäller hästarna. Jag kan inte ha kvar ett sto som inte levererar. Då säljer jag, säger han.

  – Som företagare kan man jobba för att få en så snabb vinst som möjligt, eller så väljer man att återinvestera hela tiden. Som hästföretagare är det svårt att få lönsamhet. Jag har valt att återinvestera alla pengar och inte ta ut någon lön. Om jag skulle sälja Mr Vain GJ så skulle jag kanske få flera miljoner kronor för honom och då skulle jag göra en stor vinst, säger Gustaf Johansson.

  Företagandet ligger i familjen

  Vid sidan om sitt eget företag sitter Gustaf Johansson i avelsorganisationens SWB:s styrelse och dotterbolaget Equine Swede Horse AB:s styrelse. Men att driva bolag har han främst lärt sig av familjen.

  – Målet med AJ Produkter är att tjäna pengar. Vi säljer kontorsmöbler till nöjda och återkommande kunder, säger Gustaf Johansson som sitter i koncernstyrelsen för familjeföretaget med en omsättning på 2,4 miljarder kronor.

  Hans eget företag GJ Dressage and Breeding AB hade en mer blygsam omsättning på 1,5 miljoner kronor och ett resultat efter finansnetto på -514 000. Omsättningen ökade till 1,9 miljoner 2019 och i år förväntas den öka lite till.

  – I år betäcker jag 18 ston. Jag kommer att använda mina egna hingstar, många svenskstationerade på grund av covid-19, men även utlandsstationerade och Americano GJ, som jag fött upp och som ägs av Elise Fredriksson, säger Gustaf Johansson.

  GJ Dressage and Breeding AB

  Antal hästar: 20-25 vuxna hästar.

  I år fick Gustaf Johansson 12 föl, ett är sålt och nu i juli när alla har kommit så säljer han årets kollektion.

  Snittpriserna för fölen behöver vara 60 000 kronor för att det ska runt. Något föl går att sälja för 100 000 kronor och några lite lägre.

  Att få en hingst godkänd på bruksprovet kostar minst 100 000 kronor. En hingst behöver minst 10 ston om året för att betala sig själv.

  Av de fyra hingstar som föddes på gården 2012 så är tre godkända för avel: Mr Vain GJ, Shizeido GJ och Americano GJ. Idag äger Gustaf Johansson en av dem, Mr Vain GJ, en hopphingst som lyckats mycket bra tävlingsbanan med vinst i Breeders som 5-åring och en tiondeplacering på Unghäst-VM.

  Även uppfödarna gillar hingsten som har legat på cirka 100 ston fem år i rad där han 2018 toppade 162 ston och därmed hade flest ston i Sverige.

  Avelspodden med Gustaf Johansson hittar du här.

  Relaterade artiklar

  Till toppen