Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 2 oktober 2016

  Unga ratar hästjobben

  Hästföretagen har i dag svårt att hitta hästskötare oavsett om det handlar om ridsport, trav eller galopp skriver tidningen Ridsport.

   Oavsett om det är ridsport, trav eller galopp har hästföretagen svårt att rekrytera personal.
  Oavsett om det är ridsport, trav eller galopp har hästföretagen svårt att rekrytera personal. FOTO: Mostphotos

  Hästnäringen beräknas i dag sysselsätta cirka 30 000 personer i Sverige. Målet är att öka med ytterligare 1 000 jobb fram till 2020. Men nu ställer sig Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS, frågan om vilka ska ta jobben.

  – Det är svårt att rekrytera hästskötare inom såväl ridsport som trav och galopp. Hästföretagen hittar inte folk att anställa, säger Stefan Johanson, vd för HNS, till tidningen Ridsport.

  Han menar att orsaken till bristen beror på att det blivit färre gymnasieutbildningar med hästinriktning de senaste åren. Men också att branschen i sig och den utsatthet som det i olika granskningar visat sig att unga upplever.

  – Därtill har vi Arbetsmiljöverkets granskningar som handfast och tydligt pekar på näringens problem, säger Stefan Johanson.

  Dessa granskningar har bland annat lett till att Svensk Travsport, ST, har beslutat att alla professionella travtränare ska genomgå en arbetsmiljöutbildning.

  Relaterade artiklar

  Till toppen