Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 15 november 2018

  Tvist efter storbrand till hovrätten

  Det blir hovrätten som får pröva vem - fastighetsägaren eller försäkringsbolaget - som har rätt till ersättning efter den stora stallbranden på Fituna säteri 2013.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Försäkringsbolaget Länsförsäkringar har ansett att fastighetsägaren kan hållas ansvarig för branden och har därför krävt tillbaka försäkringsersättning som betalats ut. I en dom från oktober slår också Södertörns tingsrätt fast att fastighetsägaren bär ansvaret för branden.

  I oktober 2013 eldhärjades stallområdet vid Fituna säteri och stallbygganden totalförstördes. Tingsrättens bedömningar var att det var sannolikt att det heta arbetet i en verkstad i anslutning till stallet orsakade branden och inte ett elfel. I samband med kapning av ett ramverk till en lastbil uppstod gnistsvansar från vinkelkapen som i sin tur fick en vägg att fatta eld.

  Övertändes snabbt

  Försöken att släcka branden med en högtryckstvätt misslyckades och på bara en kort stund var stallbyggnaden övertänd.

  På gården fanns ett 100-tal hästar som stod i träning hos Solvallatränaren Timo Nurmos. Alla hästar utom en kunde räddas vilket visade sig först senare.

  Kvar i sin box blev 5-årige Caddie Gallant, som året innan vunnit derbyuttagning och tjänat totalt knappt en miljon kronor. Hingsten stod i en box i närheten av platsen där branden startade.

  Tvist om ersättning

  Sedan 2015 har ägaren till Fituna tvistat med Länsförsäkringar om ersättningen. Bolaget betalade ut ersättning men har senare krävt tillbaka totalt 3,5 miljoner kronor plus ränta. Det handlar dels om 2,1 miljoner för skador på byggnader, dels om 1,4 miljoner kronor som betalats ut till Stall Timo Nurmos för förlorade inventarier i branden, som hö, annat foder, utrustning för hästar och träning och arbetskläder.

  Nu har domen överklagats till Svea Hovrätt.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen