Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 4 september

  Travtränare förbjuds driva rörelsen

  En travtränare i södra Sverige förbjuds nu att fortsätta med sin tränarrörelse eftersom det saknas ett giltigt tillstånd.

   Även travtränare måste ha giltigt §16-tillstånd för att få bedriva sin träningsrörelse. Arkivbild.
  Även travtränare måste ha giltigt §16-tillstånd för att få bedriva sin träningsrörelse. Arkivbild. FOTO: Shutterstock/TT

  För både travtränare och travbanor som hyser in hästar gäller samma regler som för övriga som bedriver verksamhet med häst eller håller ett visst antal hästar: Det vill säga att det krävs tillstånd enligt djurskyddslagens paragraf 16.

  I det aktuella fallet visade det sig vid en oanmäld kontroll tidigare i år att den så kallade A-tränaren saknade tillstånd. Det fanns en inskickad ansökan sedan tidigare under året, men då den inte kompletterats hade heller inget beslut om tillstånd fattats.

  Har 13 hästar i träning

  Tränaren hyr stall med 17 boxar på en gård och har i dagsläget 13 hästar på sin träningslista i Sverige. Redan 2018 lämnades en ansökan om tillstånd in. Inte heller den kompletterades av tränaren efter begäran av länsstyrelsen.

  Länsstyrelsen anser att det är allvarligt att tränaren bedrivit sin rörelse under en längre tid utan tillstånd och har beslutat att förbjuda tränaren att bedriva yrkesmässig eller större verksamhet med hästar. Tränaren får heller inte stalla upp eller utfodra hästar.

  Nu har travtränaren tre månader på sig att efterleva beslutet. Om inte riskerar tränaren att få betala ett vite på 5 000 kronor per häst och kontrolltillfälle.

  Relaterade artiklar

  Till toppen