Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 19 januari

  Trappar upp för att trappa ner

  Upplands-Bro

  Ulrika Riesterer är en ovanlig travtränare. Samtidigt som stallets hästar vinner mer än någonsin öppnar hon egen travskola på gården – en satsning som både är viktig för sporten och för det kommande generationsskiftet på Ådö Säteri.

  Starten blev tuff när Ulrika och Daniel Riesterer tog över hästgården Ådö Säteri. Ulrika Riesterer skadades svårt i en travolycka hemma på gården och var en hårsmån från döden. Det blev en lång väg tillbaka för att läka en kollapsad lunga, fyra diskbrott i nacken och många brutna revben.

  – Jag låg på intensiven och var ganska bortkopplad. Det var en väldigt dålig tajming när man ska ta över en stor gård, säger Ulrika Riesterer.

   Ulrika Riesterer såg en oslipad diamant i sitt barndomshem men det har varit mycket slit att restaurera en stor gammal gård. Travskolan blir ännu ett ben att stå på - och ett sätt att behålla fler egna hästar.
  Ulrika Riesterer såg en oslipad diamant i sitt barndomshem men det har varit mycket slit att restaurera en stor gammal gård. Travskolan blir ännu ett ben att stå på - och ett sätt att behålla fler egna hästar. FOTO: Cecilia Persson

  Detta var år 2013. Nu har hon precis öppnat travskola, samma år som gårdens hästar presterar som bäst. För hon blev återställd, kavlade upp ärmarna och jobbade hårt tillsammans med hela familjen och en stor skara vänner.

  – Det har varit en lång uppförsbacke men nu är vi verkligen på banan. Och nu är anläggningen i skick för att börja med egna kurser här.

   Jonathan och Daniel Riesterer står framför deras kanske viktigaste investering: flispannan. De valde en Veto Stoker-flispanna på 400 kW som värmer cirka 1 500 liter vatten i pannan. Vattnet cirkulerar i ett 1 600 meter långt kulvertsystem och förser cirka 2 400 kvadratmeter boyta med värme. Anläggningen kostade 3,2 miljoner kronor 2016. Gården fick investeringsstöd för förnybara energikällor som sänkte totalkostnaden till 2,3 miljoner kronor.
  Jonathan och Daniel Riesterer står framför deras kanske viktigaste investering: flispannan. De valde en Veto Stoker-flispanna på 400 kW som värmer cirka 1 500 liter vatten i pannan. Vattnet cirkulerar i ett 1 600 meter långt kulvertsystem och förser cirka 2 400 kvadratmeter boyta med värme. Anläggningen kostade 3,2 miljoner kronor 2016. Gården fick investeringsstöd för förnybara energikällor som sänkte totalkostnaden till 2,3 miljoner kronor. FOTO: Cecilia Persson

  Mycket att röja upp

  Travskolor finns vid de flesta travbanor i Sverige i dag och drivs av travsällskapen. Däremot finns bara en handfull som drivs privat. Svensk Travsport – förbundet som organiserar travsporten – vill gärna se fler, men det går trögt att få aktiva i sporten att nappa.

  – Jag tror det kan vara svårt för tränare som har andelshästar, säger Ulrika Riesterer.

  – Har man egna hästar är det inte något problem att starta egen travskola. Jag är en liten tränare med egna hästar. För oss blir det ett nytt ben att stå på och det är viktigt att vi låter fler personer testa och hålla på med trav.

   Dotter i mammas fotspår. Ulrika Riesterer blev proffstränare 2009 och hennes dotter Ida är kusk och jobbar hos travtränaren Jörgen Westholm. En dag tar hon över Ådö tillsammans med sin bror Jonathan.
  Dotter i mammas fotspår. Ulrika Riesterer blev proffstränare 2009 och hennes dotter Ida är kusk och jobbar hos travtränaren Jörgen Westholm. En dag tar hon över Ådö tillsammans med sin bror Jonathan. FOTO: Cecilia Persson

  På Ådö Säteri i Upplands-Bro utanför Stockholm finns slott, stall, travbanor och 350 hektar mark, varav 80 hektar är åkermark och beten och resten är skog. Men det mesta på gården var eftersatt och omodernt när Ulrika och Daniel Riesterer köpte den. De har bland annat gjort sig av med 50 ton lantbruksskrot.

  Hästarna är hjärtat i allt. Paret föder upp, tränar och tävlar travhästar och hyr ut stallplatser. Men de arrangerar också jakter, sköter naturreservatet på Ådö och driver entreprenadfirma.

   Ett nytt stall byggs på Ådö. Från gaveln skymtar Ådö Slott, som bland annat var med SVT-serien Jordskott.
  Ett nytt stall byggs på Ådö. Från gaveln skymtar Ådö Slott, som bland annat var med SVT-serien Jordskott. FOTO: Cecilia Persson

  De skrev sin affärsplan några år innan de tog över och följer den i stort sett fortfarande. Verksamheten har vuxit för varje år.

  – Vi räknar väldigt mycket. Vi har också en styrelseledamot som är till stor hjälp och som kör korsförhör inför varje ny investering, säger Daniel Riesterer.

  Vana att ta emot gäster

  Travskolan kräver däremot knappt något av plånboken. De börjar med kurser på bestämda dagar och använder tre egna fyraåringar som lektionshästar.

   Familjen Riesterer har alltid stöttat varandra och lägger sig inte i de andras jobb för mycket. Daniel sköter mycket av gårdens ekonomi och administration, Jonathan driver entreprenadverksamheten, Ida tränar och tävlar hästar tillsammans med mamma Ulrika. Den nya travskolan blir Ulrikas huvudansvar. Från vänster: Daniel, Ida, Jonathan och Ulrika.
  Familjen Riesterer har alltid stöttat varandra och lägger sig inte i de andras jobb för mycket. Daniel sköter mycket av gårdens ekonomi och administration, Jonathan driver entreprenadverksamheten, Ida tränar och tävlar hästar tillsammans med mamma Ulrika. Den nya travskolan blir Ulrikas huvudansvar. Från vänster: Daniel, Ida, Jonathan och Ulrika. FOTO: Cecilia Persson

  Vanan att ta emot gäster som vill prova på körning fanns redan, eftersom Ådö Säteri samarbetar med ett upplevelseföretag. Nu vill de visa intresserade elever hur man tränar travhästar från grunden.

  – Det skulle vara jättekul om några elever kunde få åka och tävla med de här hästarna i framtiden, säger Ulrika Riesterer, som bjuder ATL på ”segerkaka” inne vid slottets öppna spis efter helgens travvinst.

  Framgångar på travbanan

  2019 var ett år med många framgångar på travbanan. Valacken Cash TJ är Solvallas mest segerrika häst bland femåringar och äldre i år.

  Oftast har 21-åriga dottern Ida Riesterer kört loppen. Hon jobbar som hästskötare hos tränaren Jörgen Westholm, men drömmen hägrar att driva stall med egna hästar på Ådö i framtiden.

   Ett av avelsstallen är ett renoverat 1700-talsstall, med vackra valv. Träningsstallet ligger i egendomens gamla kostall.
  Ett av avelsstallen är ett renoverat 1700-talsstall, med vackra valv. Träningsstallet ligger i egendomens gamla kostall. FOTO: Cecilia Persson

  – Det är alltid speciellt att vinna med sina egna hästar som är födda här. Men jag har otroligt fina hästar där jag är nu och jag är inte redo att släppa det än, säger hon.

  Driver entreprenadfirma

  Hennes bror Jonathan sköter gårdens entreprenadfirma och tror att det går att växa mycket mer, bland annat inom hästfoder. Syskonen tror att närproducerat hö och hösilage blir allt viktigare för hästägare framöver, och det finns många privatstall i kommunen.

  – Så Ida och jag är intresserade av två olika saker, hästar och maskiner. Det passar väldigt bra i vår verksamhet och också inför generationsskiftet, säger Jonathan Riesterer.

   Det nya stallet ska först bli avelsstall och tids nog träningsstall för trav.
  Det nya stallet ska först bli avelsstall och tids nog träningsstall för trav. FOTO: Cecilia Persson

  En av de viktigaste investeringarna för att få igång Ådö Säteri igen var att fimpa vedeldningen i slottet och bostäderna, menar Daniel Riesterer. Det kostade drygt tre miljoner kronor att få den nya flispannan i drift, men det var ett måste. Annars skulle en massa arbetstimmar ha gått förlorade.

  – Utan pannan hade vi bara fått springa och elda ved. Då hade vi aldrig kunnat köra snö på vintrarna till exempel. Vi behövde flispannan för att få tid att göra annat, säger han.

   Fika med hemgjord chokladkaka, en segerkaka efter den senaste vinsten på Solvalla.
  Fika med hemgjord chokladkaka, en segerkaka efter den senaste vinsten på Solvalla. FOTO: Cecilia Persson

  Nästa generation tar över

  När Daniel och Ulrika Riesterer tog över gården bestämde de att de skulle jobba för fullt i max tio år. Nu har det gått sex år och barnen tar successivt över mer och mer. Ulrika hoppas att travskolan ska hjälpa henne att trappa ner på takten. Tränarlivet är slitigt med långa dagar och mycket resor. Kanske kan travskolan ge ett lugnare schema på sikt.

  – För att orka i den här farten behöver jag en bättre lösning. Man kan inte hela tiden pusha sig utan återhämtning. Framöver vill jag vara mer som en resurs på gården och inte drivande. Och jag mår verkligen bra när jag kör häst här hemma.

   Solceller har installerats under hösten 2019, avräkningstiden är 7 år.
  Solceller har installerats under hösten 2019, avräkningstiden är 7 år. FOTO: Cecilia Persson

  Ådö Säteri

  Ligger: I Upplands-Bro utanför Stockholm.

  Areal: Cirka 350 hektar mark, varav cirka 80 hektar åkermark och beten. 10 hektar åker är skyddsgröda i form av spannmål som säljs som helsädesensilage till viltfoder.

  Verksamhet: Uppfödning och träning av travhästar, inackorderingar, travskola, jordbruk och entreprenad, jakt och upplevelser. Arbetar också på uppdrag av länsstyrelsen med att återställa strandängarna och frilägga ekarna i naturreservatet på Ådö/Lagnö. Gården samarbetar med en lokal nötproducent som låter köttdjur beta i naturreservatet.

  Travanläggningen: Rundbana och rakbana (800 respektive 700 meter), backe och skogsslingor. Träningsstallet rymmer 24 boxar. Avelsstallet har 11 boxar och ytterligare ett stall byggs med 12 boxar.

  Antal anställda: 3 .

  Antal hästar på gården: 41. Det föds ett 20-tal föl om året, gården äger fyra egna fölston.

  Antal hästar i träning: 10 inklusive tre fyraåringar som främst är lektionshästar. Bästa tävlingshäst är Cash TJ som ägs tillsammans med uppfödaren Tommy Johansson.

  Omsättning 2018: Cirka 4,8 miljoner kronor.

  Resultat efter finansnetto 2018: 305 000 kronor

  Senaste investering: En ny solcellsanläggning som installerades i oktober, en ny slåtterkross.

  På gång på gården: Bygger ett nytt stall för fölston. Startar travskola.

  En motgång: Hösten 2017 anmälde någon anonymt att hästarna skulle frysa och att de stod i dynga i hagarna på Ådö. Ärendet lades ner när länsstyrelsen varit där och tittat, men det lämnade ändå ett visst obehag.

  – Det är det jobbigaste, att det är någon i vår omgivning som inte vill att vi ska gå fram i den omfattning som vi gör här, säger Ulrika Riesterer.

  Historia: Slottet på Ådö Säteri är känt sedan 1650-talet. Säteriet har genom åren ägts av familjen Leijonhuvud, Gyllenstierna och Tamm. Gården styckades upp i fyra delar 1917. 1968 köpte Lars Eriksson, Ulrikas farfar, gården för att föda upp och träna travhästar. 1986 köpte Ulrikas pappa Lester Eriksson gården för att fortsätta på amatörnivå.

   Ulrika Riesterers farfar köpte Ådö Säteri, och det blir hennes båda barn som kommer att driva den vidare.
  Ulrika Riesterers farfar köpte Ådö Säteri, och det blir hennes båda barn som kommer att driva den vidare. FOTO: Cecilia Persson

  Tips inför generationsskiftet:

  • Låt barnen utvecklas inom det de brinner och intresserar sig för på gården.

  • Förbered skiftet i god tid. Hitta möjligheter att trappa ner på arbetet så att de sista åren före skiftet blir mer av ett ”vanligt jobb”.

  • Ha med tankarna om generationsskiftet redan när affärsplanen skrivs. Ulrika och Daniel Riesterer tog över när de var 43 respektive 49 år och bestämde att de skulle jobba i högsta tempot i tio år för att sedan trappa ned.

  • Var inte rädd för att ta in erfarenhet från andra som har genomfört generationsskiften.

  Relaterade artiklar

  Till toppen