Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 19 april

  Satsar på avel för att möta bristen på ridskolehästar

  Hunnebostrand.

  På Tossene gård hinner hästarna knappt in i stallet innan de är sålda. Ridskolorna skriker efter lugna hästar och ponnyer och nuförtiden säljs även de som är helt outbildade.

  – Problemet är lika stort i hela Europa, berättar Stefan Andersson.

   Ann-Sofie Kurt och Stefan Andersson med fjordkorsningen Trulsa och avelsstoet Ziona.
  Ann-Sofie Kurt och Stefan Andersson med fjordkorsningen Trulsa och avelsstoet Ziona. FOTO: Mari Nälsén

  Stefan Andersson och Ann-Sofie Kurt på Tossene försäljningsstall i Hunnebostrand är vana vid att det är stor efterfrågan på hästarna de köper in. De jobbar mycket med marknadsföring i sociala medier och lägger ut filmer när nya hästar lastas av på gården. Telefonen börjar genast ringa, ofta är hästen eller ponnyn såld inom ett par timmar eller senast nästkommande dag.

  – Nu har vi en treåring som stått här en vecka utan att den blivit såld, det är väldigt länge. Men det beror på att han är just tre år ung, säger Ann-Sofie Kurt.

  De har tillstånd för att sälja 200 hästar årligen och anläggningen har plats för ungefär 80. Men det har blivit allt svårare att få tag i bra hästar.

  – De hästar vi söker, som är lugna och trygga och passar på ridskola och som hobbyhästar, finns knappt att få tag i. Aveln har i stort sett upphört, säger Stefan Andersson och fortsätter:

  – Det avlas fortfarande på sporthästar, men det är inget som vare sig prismässigt eller mentalt passar ridskolor och de som vill ha hobbyhästar.

   Ny inredning i stallet och foderbordet där ensilagebalar rullas varannan dag sparar mycket tid och rationaliserar arbetet. Ziona, stoet på bilden, är ett av Tossene gårds avelsston.
  Ny inredning i stallet och foderbordet där ensilagebalar rullas varannan dag sparar mycket tid och rationaliserar arbetet. Ziona, stoet på bilden, är ett av Tossene gårds avelsston. FOTO: Mari Nälsén

  Han köpte gården i slutet av 1990-talet och började med grisar, men gick så småningom över till nötkreatur. När sambon Ann-Sofie Kurt kom in i bilden förde hon med sig ett antal hästar och verksamheten bytte inriktning ännu en gång. 2001 hämtades första lasset med ponnyer från Danmark.

  – På den tiden var det bara att ringa till Danmark och be om ett lass med hästar. Så ser det inte riktigt ut i dag, säger Ann-Sofie Kurt.

  Den stora bristen på hobby- och ridskolehästar har gjort att de nu valt att satsa mera målmedvetet på en sidogren av företaget: egen avel. I vår kommer 17 föl att födas i stallet på Tossene och kommande år ska det bli ännu fler.

  – Det är en hobbyverksamhet vi har haft i några år, men nu är bristen så stor att vi växlar upp, berättar Ann-Sofie Kurt.

   200 hästar finns tillstånd att sälja årligen och Tossene försäljningsstall har plats för 80 hästar.
  200 hästar finns tillstånd att sälja årligen och Tossene försäljningsstall har plats för 80 hästar. FOTO: Mari Nälsén

  Ett antal avelsston av olika raser, bland annat halvblod, quarter, tinker och new forest, har köpts in och betäcks främst med hingstar av tyngre raser som fjording och nordsvensk.

  – Det ska vara sansade och trevliga hingstar utan defekter och genetiska fel, säger Stefan Andersson.

  Inte alla föl kommer att stanna på gården till vuxen ålder, det finns det inte plats för, men några kommer att växa upp och utbildas här. För att få plats och tid för det kommer en annan hobby att få stryka på foten: de nötdjur som också finns på gården.

  – Vi kommer inte att sluta med dem helt men har dragit ned lite på antalet, säger Stefan Andersson.

  Att den stora efterfrågan på hästar skulle vara en effekt av coronapandemin håller han och Ann-Sofie Kurt inte riktigt med om, bristen var ett stort problem redan innan dess. Men när det gäller ett antal shetlandsponnyer som de hade till salu i somras kan det ha spelat in, tror de:

  – Det ringde säkert 200 personer, det var helt galet. Jag hann inte lägga på luren förrän det ringde igen, säger Stefan Andersson.

   Full fart i hagen bland de dräktiga stona. I spetsen tinkerstoet Satina.
  Full fart i hagen bland de dräktiga stona. I spetsen tinkerstoet Satina. FOTO: Mari Nälsén

  Om det går att tjäna pengar på avelssatsningen finns inget facit på än.

  – Det är väl det vi får se, säger Stefan Andersson.

  – Det går nog inte att räkna in tiden man lägger ner. Det är därför vi minskar på nötdjuren och växlar upp med hästavel i stället, säger Ann-Sofie Kurt.

  LÄS OCKSÅ: Spektakulärt försökt med hästar i luftenLÄS OCKSÅ: Embryotransfer på häst räddar viktig genetikLÄS OCKSÅ: SLU kritiseras efter utbrott av dödligt hästvirus

  Tossene försäljningsstall

  Bolagsform: Enskild firma

  Ägare: Ann-Sofie Kurt och Stefan Andersson samt deras son Oskar Andersson.

  Verksamhet: Hästhandel, avel med hobby- och ridskolehästar, nötdjursuppfödning.

  Omsättning: Mellan 5 och 6 miljoner kronor.

  Investeringar: Cirka 700 000 kronor i stallar de senaste åren.

  Areal: 120 hektar, både eget och arrenden. Odlar eget hö och spannmål men köper in kraftfoder.

  Antal djur: Plats och tillstånd för 80 hästar, cirka 70 nötdjur.

  Tre tips till andra jord- och skogsföretagare

  • Skaffa dig bra samarbetspartners i form av veterinärer, revisorer och så vidare.

  • Ha ett brinnande intresse – det här är inget jobb, det är en livsstil.

  • Vårda dina kunder, var alltid ärlig med allt du vet gentemot dem.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen