Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 1 februari

  SWB:s åtgärdsplan mot WFFS

  Inom varmblodiga ridhästaveln vidtas åtgärder efter förra årets larm om WFFS. I den varmblodiga travhästaveln följs utvecklingen noga.

   Är det bara den ena föräldern som bär på anlaget för WFFS drabbas inte fölet av den genetiska defekten.
  Är det bara den ena föräldern som bär på anlaget för WFFS drabbas inte fölet av den genetiska defekten. FOTO: Mostphotos

  Förra året gick, som ATL berättat, larmet om den genetiska defekten Warmblood fragile foal syndrome, WFFS. På föl som drabbas lossnar bland annat huden från kroppen och fölen dör eller måste avlivas de närmaste dygnen efter födseln.

  För att få en uppfattning om hur utbredd defekten gjordes en undersökning under hösten 2018 bland de SWB-föl som föddes 2017. Screeningen gjordes vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU; och visar nu att 7,44 procent av fölen i undersökningen bär på anlaget för WFFS.

  Motsvarande undersökningar som gjorts av forskare i Tyskland bland hästar från olika tyska stamböcker har där visat att mellan 9 och 11 procent av hästarna bär på anlaget.

  Mot bakgrund av undersökningen och andra tillgängliga fakta har Swedish Warmblood Assocication, SWB, beslutat om en strategi kring WFFS inför avelssäsongen 2019.

  Krav på test för betäckning

  Bland annat ställs krav på att hingstar måste vara testade för WFFS för att få lösa betäckningslicens. Vid testet måste det också ha gjorts en id-kontroll av hingsten. Även inför bruksprov ska hingstar vara testade.

  Målet är också att testresultatet ska kunna läggas in i hästdatabasen och samt blup.se där man också vill få in fritestade ston.

  Det ska också göras en uppföljande undersökning om fem år för att kontrollera om antalet potentiella bärare ökar eller minskar.

  Inga gentester på travare

  Inom den varmblodiga travhästaveln är det inte aktuellt med några gentester i nuläget.

  – Men vi följer utvecklingen noga, säger Christina Olsson, chef för avelsavdelningen på Svensk Travsport, som är stamboksförande organisation för travhästarna.

  Enligt Christina Olsson har man inte fått några rapporter om dokumenterade fall på travhästsidan varken i Sverige eller andra länder.

  – Det är precis som fallet också är i de flesta hästraser.

  Ett tag fanns misstanke om ett fall men det kunde inte beläggas. Teorin är det kan ha handlat om en förväxling mellan varmblodig ridhäst och varmblodig travare. Hästar ur båda raserna benämns inte sällan kort och gott bara som varmblod.

  Warmblood Fragile Foal Syndrome

  Den genetiska effekten WFFS fick stor uppmärksamhet förra året då flera både dressyr- och hopphingstar visade sig vara bärare av anlaget.

  Mutationen som orsakar WFFS ger defekt bindväv (kollagen) i hela kroppen. Mutationen hos häst är samma typ av mutationer som orsakar Ehler Danlos syndrom (EDS) hos människa.

  För att ett föl ska drabbas behöver båda föräldrarna vara anlagsbärare. Rent teoretiskt är då chansen att få ett sjukt föl 25 procent men forskarna tror att drabbade foster kastas innan de är fullgångna. Därmed skulle procenten födda och sjuka föl minska.

  Redan under 2018 uppmanade SWB till test av verksamma hingstar. Samtidigt togs beslut att undersöka frekvensen av anlagsbärare i Sverige och uppdraget gick till Husdjursgenetiska laboratoriet vid SLU.

  I dag finns möjlighet att testa sin hästar för WFFS både i Sverige och utomlands.

  Källa: SWB

  Relaterade artiklar

  Till toppen