Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 9 oktober 2018

  Elitföl med snittpris på 105 000 kronor

  Snittpriset vid årets Elitfölauktion blev 105 000 kronor. En nedgång prismässigt jämfört med förra året då medelpriset låg närmare 130 000 kronor.

  – Vi är nöjda, det var ovanligt många telefonbud och fler föl såldes utomlands men vi fortsätter jobba med förbättring, säger Helén Uddefors vid SWB.

   Köpare betalde 300 000 kronor för gångartsfölet Prelude CML.
  Köpare betalde 300 000 kronor för gångartsfölet Prelude CML.

  Av 230 föl valdes 43 ut till årets auktion av SWB:s selektionskommitté bestående av Andreas Jönsson och Johan Ifversen. Efter en strykning kom 42 högklassigt stammade föl upp i ringen i Stora ridhuset på Flyinge där rutinerade Frederik de Backer höll i budgivningen.

  Dyrast under kvällen blev gångartsfölet Prelude CML, uppfödd av Charlotte och Magnus Lilliemark, CML Dressyr, som klubbades för 300 000 kronor och hoppstammade Main Menu, uppfödd av Anders Johansson, Töstagårdens Hästavel, som såldes för 260 000 kronor.

  Höbrist riskmoment

  Medelpriset blev 105 000 kronor. Det var en nedgång prismässigt jämfört med förra året då medelpriset låg närmare 130 000 kronor. Fyra återköp noterades.

  – Vi är ändå nöjda med resultatet. Det var en liten dipp men helt okej sett i relation till de senaste åren. Dessutom fanns viss oro innan auktionen för till exempel om höbristen skulle vara ett riskmoment och påverka resultatet, säger Helén Uddefors, vd för Swedish Warmblood Association, SWB.

  Sådana yttre omständigheter kan ha påverkat även om det bara var högklassigt hopp- och gångartsföl som bjöds ut. Utfallet på en auktion beror också på hästarna som bjuds ut är vad marknaden vill ha och om ”rätt” köpare är på plats.

  Hopphästarna tog över

  I år noterades också ett skifte:

  – Vi kunde se att hoppfölen prismässigt för första gången gick om gångartshästarna. Det har varit trögare för hoppfölen tidigare men nu kanske svenska hästars framgångar utomlands påverkat, säger Helene Uddefors.

  Årets auktion var den elfte i ordningen. Auktionen har växt från ett litet blygsamt arrangemang till att bli en del av den intensiva Breeders Trophy-veckan.

  För de svenska uppfödarna har auktionen, som utvecklats och förbättrats, inneburit ett nytt säljtillfälle även om det är vanligare att köpa häst på auktioner i stora hästsportländer som Tyskland, Belgien och Holland än i Sverige.

  – Det är bra för varumärket SWB att visa att vi har en elit och för uppfödarna är det också en marknadsföringskanal som gjort att man kunnat sälja fler hästar efter att deras uppfödningar synts på auktion. Sedan är det alltid så att vissa blir galet glada och andra ledsna beroende på resultatet.

  Hopphästar bland travarna

  SWB inledde tidigare ett samarbete med Avelsföreningen Svenska Varmblodiga Travhästen, ASVT, som via sitt auktionsbolag Trottex har lång och stor erfarenhet av hästauktioner. Ett resultat av samarbetet var att skapa ytterligare en försäljningskanal genom att också släppa in hopphästar på årets Kriterieauktion som hölls sista helgen i september.

  Fem hopphästar fanns med. Två såldes, tre ropades åter, bland annat Stig H Johansson Copine e. Copycat för 425 000 kronor. Cool Cornet e. Cornet Obolensky, uppfödare Stuteri PWR, ropades tillbaka för 190 000 kronor.

  Presumtiva köpare

  Helén Uddefors tyckte det var intressant att följa just den auktionen, som skedde på torsdagen och var en selektauktion. Även åtta kallblod bjöds ut.

  – Först blev jag besviken att inte så höga bud fick hästarna att byta ägare för det är väldigt bra betalt för en 1,5-åring. Men sedan konstaterade jag ändå att 425 000 kronor var sjätte bästa pris under torsdagen om affären genomförts.

  Hon menar att buden också visade att det fanns presumtiva köpare även av unga hoppstammade hästar på plats.

  – Vi fick också många positiva kommentarer i samband med auktionen. Nu ska vi utvärdera den delen och se om vi till exempel ska ändra något i upplägget.

  Här ett klipp från Kriterieauktionen med bland annat Pernilla Svensson, Stuteri PWR, och Cool Cornet.

  Säljs på online-auktion

  Nästa test i samarbetet mellan de båda organisationerna är en online-auktion i november. Uppfödarna till de föl som anmäldes till Elitfölauktionen men selekterades bort får nu en ny chans att sälja sina föl.

  – Det känns både spännande och nervöst men intresset har varit stort från uppfödarna så jag tror vi fyller de 40 platser som auktionen kan ta, säger Helén Uddefors.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen