Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 16 april 2020

  Travet kör på i krisen – men framtiden är osäker

  Travtävlingarna hålls i gång under coronakrisen och spelet på hästar ökar. Men frågan är hur hästägandet påverkas om många förlorar jobbet.

  – Har du ingen inkomst kan du inte ha en travhäst, säger travtränaren Hanna Olofsson.

  Sport efter sport har ställt in sina tävlingar under coronapandemin. Nyligen meddelade Svenska Ridsportsförbundet att hästtävlingarna tar en paus. Men travsporten väljer att fortsätta att tävla – utan besökare – och med många restriktioner. I mesta möjliga mån ska man undvika kontakt med andra.

  – Vi är uppmanade att inte byta om i omklädningsrum utan i bilen. I stället för att ta en fika i cafeterian äter man i bilen, berättar Hanna Olofsson, som är proffstränare i Boden.

   ”Det är helt otroligt tacksamt att vi kan fortsätta tävla, men att vi är väldigt noga med att följa de restriktioner som finns”, säger Hanna Olofsson, proffstränare i Boden.
  ”Det är helt otroligt tacksamt att vi kan fortsätta tävla, men att vi är väldigt noga med att följa de restriktioner som finns”, säger Hanna Olofsson, proffstränare i Boden. FOTO: Jessica Ortiz Bergström

  Hon har ett 40-tal hästar i sitt stall, och de flesta ägs av någon annan – ofta privatpersoner som äger travhäst som hobby. Men många branscher har fått stora ekonomiska bortfall på bara ett par veckor, och det börjar märkas, säger Hanna Olofsson.

  – Jag har hästägare som har blivit drabbade. Det är ändå dyrt att ha travhäst och det här viruset drabbar många. Har du ingen inkomst så kan du inte ha en travhäst, då är det som en lyxvara, säger Hanna Olofsson.

  ”Minsta krasslig så får man vara hemma”

  Travtränaren Jörgen Westholm har cirka 110 hästar i träning och 18 heltidsanställda på sina stall utanför Sala och en mindre filial i Frankrike. Just nu tar han inte emot några besökare i stallen och hästägare får istället extra träningsvideor på sina hästar. Smittskyddstänket går först både i stallen och på tävlingsbanorna.

  – Vi har pratat om det på personalmötena, är man det minsta krasslig så får man vara hemma. Vi försöker minimera riskerna. Vi gör allt för att inte få några problem efter hand, säger han.

  Han känner sig trygg med de smittskyddsåtgärder som gäller på tävlingarna, och ser travbanan som en arbetsplats med många regler och gott om utrymme. Och att travet fortsätter betyder mycket för flera tusen personers försörjning, skriver Svensk Travsport, som är huvudorganisation för sporten.

  ”Alla inom näringen har slutit upp oerhört enat och bra runt våra riktlinjer och överlag är det mycket positiva reaktioner och stöd för vårt beslut”, skriver Maria Croon, vd för Svensk Travsport i ett mejl till ATL.

  Det är bara ordinarie travtävlingar som körs, alla andra former av lopp ställs in.

   Travsporten sysselsätter flera tusen människor i Sverige. Jörgen Westholm har omkring 110 hästar i träning på sina anläggningar, här är några under ett träningslopp på gården i Sala.
  Travsporten sysselsätter flera tusen människor i Sverige. Jörgen Westholm har omkring 110 hästar i träning på sina anläggningar, här är några under ett träningslopp på gården i Sala. FOTO: Eivor Lindström

  Grannar spelar mer svenskt

  Det går bara att gissa vilka ekonomiska konsekvenser coronakrisen får i Sverige. Jörgen Westholm tycker att det är bra att regeringen sänkte arbetsgivaravgifterna för mindre företag.

  – Det gynnar mig på ett bra vis, det är jag väldigt tacksam för. Det gör att jag inte kommer att varsla någon i min personal. Det är svårt att veta hur det ser ut i framtiden. Det blir kanske en minskning av antalet hästägare. Det är för tidigt att veta.

   Jörgen Westholm med hästen Easy Cash.
  Jörgen Westholm med hästen Easy Cash. FOTO: Håkan Matz

  Spelbolaget ATG ser att spelandet på trav har ökat de senaste veckorna, även om de inte vill gå ut med exakta siffror förrän i kvartalsrapporten. ATG ser också tydligt att det spelas mer från internationella partners, främst från våra grannländer där travtävlingarna är inställda.

  Vinsten från hästspelet går tillbaka till trav- och galoppsporten och finansierar också Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS, som förra året hade 55 miljoner kronor till olika projekt, bland annat inom hästforskning och utbildning.

  Och med ett Europa som stängt sina travtävlingar är svenska travhästar mer i rampljuset än någonsin.

  – Alla andra länder har ju slutat tävla och de har riktat sina blickar mot Sverige och det är ju positivt, säger Hanna Olofsson.

   Coronastängt. Travbanornas tävlingar är sedan länge stängda för publik.
  Coronastängt. Travbanornas tävlingar är sedan länge stängda för publik. FOTO: Cecilia Persson

  SE MER I ATL TV: På Ådö Säteri utanför Stockholm startar proffstränaren Åsa Riesterer travskola.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen