Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 19 april

  Samarbete ska få bukt med hästbristen

  För att få bukt på den omfattande hästbristen vill Svenska Ridsportförbundet öka samarbetet mellan ridskolor och uppfödare.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  – I det stora hela har man inte avlat tillräckligt för att möta den stora efterfrågan, säger Anna Reilly, ridskolerådgivare på Svenska Ridsportförbundet till ATL.

  På de ridskolor som är anslutna till Svenska Ridsportförbundet finns ungefär 10 000 hästar. Just nu pågår ett långsiktigt projekt där förbundet, tillsammans med andra organisationer, vill visa möjligheter till ett ökat samarbete mellan uppfödare och ridskolor.

  – Det kan vara så att en ridskola köper en ung häst av uppfödaren och har unghästutbildning som en del av sin verksamhet. På det sättet kan hästen hjälpa till att bära sina kostnader, förklarar Anna Reilly och fortsätter:

  – En annan ridskola kan ta emot hästar från uppfödaren för tillridning och får på det sättet en inkomst, och uppfödaren får mer betalt för en inriden eller utbildad häst vid försäljning.

  Hon menar att fina hästar marknadsför sig själva och att många som rider på en ridskola kan komma att vilja köpa hästar av just den uppfödaren.

  Lyssna på marknaden

  Enligt Anna Reilly är det i dag är många uppfödare som satsar på att endast skapa hästar som ska nå höga tävlingsresultat.

  Går det att få bra lönsamhet i sin avel även om man som uppfödare inte satsar på tävlingshästar?

  – Jag tror absolut att det går att få lönsamhet i sin avel om man lyssnar in vad marknaden efterfrågar. Temperament, ridbarhet, hållbarhet är viktigt. Sedan måste den som köper in en häst tänka långsiktigt. Man måste ta inköpspriset och sprida det på alla de år man har hästen. Då kanske den som var dyrast i inköp är den billigaste i längden.

  Vill öka andelen svenskfödda hästar

  I dag importeras en stor andel ridskolehästar, främst från Irland. Men det börjar även bli svårt att importera hästar – bristen är utbredd i flera länder.

  – Det beror troligtvis på lägre betäckningssiffror och en ökad efterfrågan. Vi ser gärna att det handlas mer här i Sverige, det blir enklare att veta hästens ursprung och vad den gjort innan den kommer till ridskolan, säger Anna Reilly.

  Anna Reillys tips till uppfödare

  • Markytan är av betydelse: finns det stora ytor så kan hästarna gå på bete längre och man kan eventuellt ta in eget foder. Finns det outnyttjad mark i närheten, kanske hos grannen? Mer betesmark kan hålla ner foderkostnaderna då hästarna kan beta längre.

  • Att behöva stödfodra mycket ökar kostnaderna, så ett grovfoder av bra kvalitet och ett stabilt samarbete med foderproducent är viktigt.

  • Skapa samarbeten med ridskolor – det ger stora kontaktnät och ger nya kunder/ köpare.

  • Tala med era samarbetspartners: vad söker de, vad är viktigt i temperament, storlek, exteriör med mera?

  LÄS OCKSÅ: Tossene gård satsar på avel för att möta hästbristenLÄS MER: Svårt att nå tillväxtmålet i fullblodsavelnLÄS ÄVEN: ”Momsfrågan hotar och utmanar hästnäringen”

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen