Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 22 december 2019

  Svensk avel en kraft att räkna med

  Allt fler inom internationell hästsport får upp ögonen för svensk uppfödning. Men när det gäller attityder och uppförande inom hästnäringen behövs en uppryckning på många håll, skriver ATL:s Lena Karlsson.

   Får vi räkna med fler leriga och översvämmade hagar framöver?
  Får vi räkna med fler leriga och översvämmade hagar framöver? FOTO: Mostphotos

  HOT: Klimatförändringarna sätter många hästägare i en knivig situation. För hur kommer vädersvängningarna att påverka framtiden för deras hästhållning – och till vilken kostnad? Detta när allt fler ser även hästen som en klimatbov och myndigheterna jagar på för minskat näringsläckage från hästgårdar. Blir det fler torksomrar som 2018 där grovfoderbristen slår till? Eller som sommaren 2019 med goda grovfoderskördar på många håll, eller fler höstar med extrema mängder regn där hagar och beten på ett kick förvandlas till lerbad? Frågorna är många men svaren sällan givna. Än.

  HOPP: Uppåt för svenskfött

  Sverige har en uppfödning av tävlingshästar i världsklass. Travhästuppfödarna har bevisat det. Uppfödarna av svenska ridhästar är på god väg, när toppryttare världen över nu får upp ögonen för de svenska sporthästarna. Men ridskolorna har fortsatt svårt att hitta lämpliga svenska hästar.

  Nu finns hopp. Ridsportförbundet har puffat fram exempel på hur uppfödare och ridskolor kan samarbeta. Det tar lite längre tid innan ridskolan får en arbetande lektionshäst, men resultat visar i gengäld på högre hållbarhet och fler antal år i verksamhet än en köpt, och ibland också importerad, häst.

  UTMANING: Vakna, det är 2020 snart!

  ”Ska du med upp på rännet och titta på kattungarna?”

  Nä, grabbar och gubbar, det är över två år sedan #metoo och #visparkarbakut, det är dags att ta unga flickor och kvinnor i hästnäringen på allvar när de reagerar över skamliga förslag, tafsanden eller rena sexuella trakasserier och övergrepp. Men det är inte bara förövarna som blundar, även de granskande instanserna tycks leva kvar på 1900-talet. Nu måste alla vakna! Det är ju 2020 snart!

  Relaterade artiklar

  Till toppen