Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 22 februari 2017

  Svårt nå ut med innovativt hästverktyg

  Förra året var Pia Sternberg en av Vinnovas innovationstalanger och fick 50 000 kronor till mönster- och designskydd. Men vägen till marknaden har visat sig vara lång för hennes verktyg för broddning av hästar.

  "Slutligen blev det tillverkning, men svag försäljning i Sverige. Det går bättre i Australien och Nya Zeeland."

   Pia Sternberg ville förenkla broddningen av hästar för att klara gå på is eller gräs utan att halka och tog fram en ny produkt.
  Pia Sternberg ville förenkla broddningen av hästar för att klara gå på is eller gräs utan att halka och tog fram en ny produkt. FOTO: Ylva Larsson

  Pia Sternberg berättade om sin resa vid Hästägarforum i Göteborg på onsdagen. Hon berättade om upprinnelsen till sin uppfinning. Pia Sternberg avskyr att sätta broddar i hästarna skor och tillsammans med tre studenter på Chalmers utvecklade hon ett verktyg för att underlätta jobbet.

  Kandidatarbetet med studenterna gick fint. Det var stegen efter som rörde sig mer sakta. Pia Sternberg googlade runt, hittade en fabrik som tog med hennes prototyp till underleverantörsmässan på Elmia, där det gick att komma i kontakt med andra verkstäder.

  Lönsamheten uteblir

  På den stora hästnäringsmässan i Birmingham, England, avtalade Pia Sternberg med ett stort engelskt företag om att bara ha kvar royaltyn.

  – Jag skulle slippa stå och packa. Broddplattorna skulle tillverkas i Kina i stället för i Sverige.

  Ett år förlorade hon på att det inte blev något avtal med Kina. Men priset för kinatillverkad broddplatta är det som står i engelska katalogen. Nu görs plattan i Smålandsstenar i stället, så avansen uteblir.

  Börjar lossna

  Först nu börjar försäljningen lossna men i Australien och på Nya Zeeland. Där finns norska sömtillverkaren Mustad.

  – Där går Leslie från Australien in på Mustad, och som vill köpa genast, men vi kunde ju ha samarbetat här hemma i stället, säger Pia Sternberg.

  Relaterade artiklar

  Till toppen