Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 10 april 2019

  Krafft vill ha snabbare dopningsbesked

  Ett nytt samarbete med SVA ska snabba på beskeden kring misstänkta dopningsfallen på grund av kontaminerat kraftfoder.

   Det är kraftfoder i form av pellets, där importerad lusern kan ha kontaminerats med hampa, Cannabis sativa, som tros ligga bakom de positiva dopningsfallen.
  Det är kraftfoder i form av pellets, där importerad lusern kan ha kontaminerats med hampa, Cannabis sativa, som tros ligga bakom de positiva dopningsfallen. FOTO: Lena Karlsson

  Som ATL berättade i måndags misstänker Krafft att det kan vara importerad lusern som kontaminerat kraftfodret. Minst fem hästar har lämnat positiva dopningsprover för cannabidiol, CBD, däribland en häst från Björn Goops franska träningsstall.

  Definitivt besked på företagets egna prover sända för analys kommer dock inte förrän den 25 april enligt besked från det franska laboratorium som gör testerna. Därför har Krafft också bland annat tagit kontakt med och fört en dialog med Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, om möjligheten att analysera prover i Sverige.

  Strö kan vara boven

  Enligt Krafft har SVA nu beslutat att utföra analyser på svenskt foder och råvaror, vilket inte tidigare varit möjligt att göra i Sverige.

  Företaget har också haft kontakter med råvaruleverantörer och ställt krav på översyn av rutiner och tester.

  ”Vi agerar utifrån hypotesen att det finns CBD i vårt foder men utesluter inte att det kan finnas andra orsaker till provresultaten i Frankrike, som till exempel strö”, säger Sandra Hodik, VD för Krafft, i ett pressmeddelande.

  Franska tester

  I Frankrike har tränare i samråd med Krafft beslutat att testa hästar inför tävling. Provtagning på tre galopphästar ska dock ha varit negativa för CBD. Enligt Sandra Honik kan det tyda på att en eventuell kontaminering i fodret är begränsad och att det kan röra som om ett parti som kontaminerats.

  Relaterade artiklar

  Till toppen