Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 16 juli 2019

  SVA letar främmande virus hos fåglar

  SVA ber om allmänhetens hjälp med att rapportera in alla döda fåglar som hittas söder om Dalälven. Det är för att klartlägga spridningen av West Nile-virus, som kan orsaka svår sjukdom hos häst.

   Myggor sprider West Nile-viruset.
  Myggor sprider West Nile-viruset. FOTO: Shutterstock/TT

  Under senare år har West Nile-virus, WNV, och Usutuvirus, USUV, spridit sig genom Europa och upp till Tyskland. I drabbade områden har virusen orsakat sjukdomsutbrott och dödlighet hos fåglar. Hittills har virusen inte upptäckts i Sverige.

  SVA har nu fått pengar från Naturvårdsverket för att analysera förekomst av virusen i syfte att förstärka övervakningen och förbättra möjligheten till tidig upptäckt i Sverige.

  Att övervaka spridningen genom iakttagelser och analyser av döda fåglar är ett effektivt sätt att tidigt upptäcka sjukdomen menar SVA. Därför uppmanas privatpersoner och andra att rapportera in alla döda fåglar som hittas söder om Dalälven.

  Vill få in döda fåglar

  ”SVA kan också komma att be rapportören att skicka in döda fåglar för analys. Totalt hoppas vi kunna undersöka upp till 200 fall, men vi är helt beroende av hjälp både med rapportering och med att få in fåglar för undersökning”, säger Aleksija Neimane, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt , i ett pressmeddelande.

  Virusen myggburna och nära släkt och smittar främst fåglar. Kråkfåglar, trastfåglar samt rovfåglar och främst ugglor, är mycket känsliga för infektion med dessa virus. Virusen kan döda enstaka fåglar men också slå ut hela populationer.

  Hästar kan bli svårt sjuka

  Också hästar kan drabbas av West Nile-virus. En smittad häst får endera inga symtom alls eller enbart övergående feber och tillfrisknar utan komplikationer. Men hästar kan också bli svårt sjuka av viruset om det utvecklas neurologiska symptom som förlamningar, balansproblem och muskelproblem. Dödligheten uppskattas till en tredjedel av de hästar som får svårare symtom, främst för att symtomen är svåra behandla och hästarna avlivas av djurskyddsskäl.

  Under 2018 rapporterades cirka 300 fall av West Nile-viruset hos häst, de flesta i Italien och Ungern men även i Grekland, Frankrike och Spanien.

  West Nile- och Usutuvirus

  Hos både häst och människa kan en infektion med West Nile-virus passera obemärkt förbi men den kan också orsaka feber eller influensaliknande sjukdom. Hos en mindre andel kan den utvecklas till svår hjärninflammation.

  Viruset sprids från vilda fåglar av myggor, men sprids normalt sett inte vidare från häst och människa. Sjukdomen West Nile-feber hos häst regleras av epizootilagstiftningen, vilket betyder att Jordbruksverket kan ta beslut för att hantera sjukdomen.

  Usutuvirus anses framförallt farligt för fåglar, men har även visat sig kunna orsaka liknande symptom som WNV hos immunsvaga människor.

  Döda fåglar kan rapportas via onlineformuläret Rapportera vilt.

  Källa: SVA

  Relaterade artiklar

  Till toppen