Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 8 februari

  Inställda tävlingar efter stort influensautbrott

  Ett stort utbrott av hästinfluensa i flera länder skapar stor oro i norra Europa.

   Kartan visar de länder man konstaterat fall av hästinfluensa kopplat till det pågående utbrottet.
  Kartan visar de länder man konstaterat fall av hästinfluensa kopplat till det pågående utbrottet.

  Utbrottet har drabbat länder som Storbritannien, Irland, Tyskland, Belgien, Frankrike och Nederländerna. Värst drabbat är Storbritannien där bland annat alla galopptävlingar ställts in, åtminstone fram till den 13 februari i ett försök att hejda smittspridningen under det pågående utbrottet. Ett 100-tal racingstall är i nuläget drabbade.

  – Det är hittills över 20 bekräftade utbrott i Nederländerna, Belgien, Tyskland och Irland samt Frankrike där franska Le Trot har bekräftat ett utbrott på en träningsanläggning i Normandie, skriver norska Trav365.

  Inga fall i Norden

  Hittills har inga fall rapporterats i Danmark, Norge eller Sverige. Men det kan vara en tidsfråga med tanke på att hästar både i rid-, trav- och galoppsport i hög grad tävlar över landsgränserna i Europa. I Sverige förekommer också årligen utbrott av hästinfluensa. Hittills har inget fall konstaterats i Sverige men enligt Smittinfo på Svensk Travsport finns ett misstänkt fall bland hästar i Åtvidabergs kommun. Provtagning har gjorts och isoleringsrekommandationer har utfärdats.

  Influensan drabbar inte bara ovaccinerade hästar utan också vaccinerade hästar blir sjuka, om än lindrigare. I Storbritannien är till exempel alla tävlingshästar i galoppsporten vaccinerade. Men det beräknas att det finns 800 000 ovaccinerade hästar i landet.

  Det pågående utbrottet orsakas av virustypen H3N8.

  ”Just denna typ har varit sällsynt i Europa de senaste decennierna”, skriver veterinär Mia Svensson, specialist i Hästens sjukdomar på Mälarens Hästkliniks Facebooksida.

  Hästinfluensa

  Influensa är ett luftburet virus där smittorisken är störst vid direktkontakt mellan eller när det finns smittad häst i samma stall. Viruset kan också smitta via indirekt kontakt till exempel via kläder, händer eller utrustning.

  När sjuka hästar hostar frigörs stora mängder virus ut i luften och smittan anges vara luftburen upp till 45 meter.

  Vanligaste symptomen är näsflöde, ofta gult, feber och djup hosta. Vaccinerade hästar får lindrigare symptom.

  Influensan är anmälningspliktig och sjuka hästar ska isoleras direkt. Snabb isolering har visat sig verksamhet för att hindra smittspridning.

  Källa: SVA.

  Relaterade artiklar

  Till toppen