Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 13 april 2018

  Många intresserade av nya hästjobben

  Det är bara några dagar kvar till den nya transportlösningen för hingstsperma rullar i gång i Sverige. De flesta tillfrågade hingsstationer har gått med och det gick fort att hitta nya chaufförer.

  På måndag börjar spermaleveranser skickas via företaget Mats Hästtransport i stället för med Postnord. Bolaget lovar att leveranserna ska komma fram inom 24 timmar. Den nya affären snickrades ihop i samarbete med Svenska hingsthållarföreningen efter beskedet om förändringar i postjättens distribution.

  De flesta av de 63 tillfrågade hingststationerna i Sverige har skrivit under avtalen med företaget. Några funderar fortfarande.

   Johan Hellander, veterinär och stuterichef på Menhammar Stuteri: "Hästaveln är beroende av snabba och säkra spermaleveranser".
  Johan Hellander, veterinär och stuterichef på Menhammar Stuteri: "Hästaveln är beroende av snabba och säkra spermaleveranser". FOTO: Cecilia Persson

  – Det är en som har tackat nej och fem som inte riktigt har bestämt sig ännu, säger Mats Augustsson, VD på Mats Hästtransport.

  I förra veckan började företaget rekrytera chaufförer till tjänsten. På tre dagar kom mellan 120 och 140 ansökningar in för de åtta tjänsterna. Nästan alla sökande hade anknytning till hästbranschen, enligt Mats Augustsson.

  – Det har vällt in ansökningar. Vi är överväldigade. Jag var lite orolig att det skulle vara svårt att hitta folk med så kort varsel men det har gått väldigt bra.

  En del går med flyg

  För kunderna blir det nästan dubbelt så dyrt som tidigare att transportera färsk sperma, men leveranserna hämtas och lämnas direkt på seminstationerna och det ökar tryggheten, menar Carina Dahling-Satrell, ordförande för Svenska Hingsthållare.

  – Det blir också bättre för oss som arbetar. Vi behöver inte åka till posten och skicka i väg lådor utan transporterna går mer från dörr till dörr. Jag tror att fler kommer att vilja skicka spermaleveranser nu, säger hon.

   Travhingsten Maharajah på Menhammars stuteri betäcker tre dagar i veckan. Leveranser med sperma skickas till stoägare i hela Sverige.
  Travhingsten Maharajah på Menhammars stuteri betäcker tre dagar i veckan. Leveranser med sperma skickas till stoägare i hela Sverige. FOTO: Cecilia Persson

  Majoriteten av leveranserna går med bolagets bilar, men det finns också sperma från hingstar som skickas med flyg från Gotland, Luleå, Lycksele och Östersund. För stoägare som vill ha spermaleverans går det att antingen hämta upp leveranser från seminstationer, eller från flygplatsen.

  ”Utvecklingen har gått bakåt”

  På Menhammar stuteri på Ekerö är det inte ovanligt att mellan 20 och 30 spermaleveranser skickas på en och samma dag. Dessutom semineras ett stort antal av stuteriets ston med sperma från andra stuterier. Stuterichefen Johan Hellander är positiv till den nya transportlösningen, även om han beklagar att hästnäringen får ökade utgifter om ett par miljoner kronor varje år.

  – Avelsverksamheten och uppfödningen i Sverige är redan hårt kostnadspressad. Detta är en extra avgift för uppfödare som kämpar med ekonomin. Sammantaget rör det sig om hyggligt stora pengar, säger Johan Hellander och fortsätter:

  – För 15 år sedan hade vi många fler transportmöjligheter och vi hade sperma som kom fram till kunden över dagen. Utvecklingen går inte framåt utan bakåt tyvärr. Men jag tror att det här nya initiativet blir bra, upplägget ser lovande ut.

  LÄS OCKSÅ: Nytt jobb att söka: semintransportörLÄS OCKSÅ: Hästaveln nobbar PostnordLÄS OCKSÅ: Betalar miljoner för förstörd sperma

  Fördubbling av priset

  Priset för en spermaleverans ökar från 300 till cirka 650 kronor.

  Det nya priset för en flygleverans är 800 kronor. Då skickas leveransen till närmaste flygplats.

   Tusentals spermaleveranser skickas varje säsong i Sverige.
  Tusentals spermaleveranser skickas varje säsong i Sverige. FOTO: Cecilia Persson

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen