Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 14 februari

  ”Det är galna pengar i den här branschen”

  Sörmark.

  Ett arabsto i en hage i Malmö var det som sådde fröet till Phi Arabians.

  – Jag var på jobbresa när jag fick se henne så jag svängde in och frågade om jag fick gå in i hagen. När jag åkte därifrån hade jag köpt henne, berättar Charlotte Björge.

   Charlotte Björge beskriver det arabiska fullblodet som kommunikativt. I förgrunden Zeline Lilih.
  Charlotte Björge beskriver det arabiska fullblodet som kommunikativt. I förgrunden Zeline Lilih. FOTO: Mari Nälsén

  På gården i Sörmark, någon mil nordväst om Torsby, lyser solen upp vintern. Här går Charlotte Björge på Phi Arabians i väntans tider. Med början i april kommer hela nio arabföl och ett welshföl att födas på gården.

  – Jag fick förmånen att leasa en hingst och har använt honom på mina ston. Det har dessutom visat sig att alla är dräktiga vilket är fantastiskt kul, berättar Charlotte Björge.

  I hela livet har hon omgett sig med hästar. Under barnaåren flyttades det en del men Charlotte Björge såg alltid till att hitta en häst på varje ny plats hon kom till.

  – Jag hade ingenting gratis, fick aldrig skjuts till någon ridskola, men till hästarna hittade jag.

   Dräktiga ston söker sig ut från ligghallen till solen. Zelicia, Zelma och Zemilah.
  Dräktiga ston söker sig ut från ligghallen till solen. Zelicia, Zelma och Zemilah. FOTO: Mari Nälsén
   Stostallet har Charlotte Björge ritat själv. Som så mycket annat på gården ligger det hårt eget arbete bakom.
  Stostallet har Charlotte Björge ritat själv. Som så mycket annat på gården ligger det hårt eget arbete bakom. FOTO: Mari Nälsén

  Tog steget för tio år sedan

  Drömmen om ett eget arabiskt fullblod hade hon tidigt men gick omvägar kring den. Hade egen häst till och från och gick in i det med liv och lust. Ett tag var det trav som gällde och då tog hon B-tränar­licens.

  1993 kom den första araben till gården men den stannade bara i några år. Charlotte Björge hade som mamma till tre barn helt enkelt inte tid. Det var först när dottern skaffade en ponny som behövde sällskap som arabstoet från Malmö gjorde entré.

   Phi Zefyr fick titeln Bästa hingstföl på Svenska Arabhästföreningens summer onlineshow 2020.
  Phi Zefyr fick titeln Bästa hingstföl på Svenska Arabhästföreningens summer onlineshow 2020. FOTO: Mari Nälsén

  Ytterligare några år senare, för omkring tio år sedan, bestämde sig Charlotte Björge för att satsa fullt ut.

  I lösdriften vilar några av stona frukost i halmbädden. De är riktigt runda om magarna. Bakom gården löper en nybyggd sandväg som slutar vid en paddock, som också är alldeles ny. Här är det tänkt att fölspekulanter ska kunna se hästarna visas upp och det finns även lite lösa planer på att ordna tävlingar.

  – Därför har vi byggt en ny väg där det går att ta sig in utan att köra över gården.

   I många år var en egen ridbana bara en dröm, nu står den där och visst finns tanken att den kan bli tävlingsbana så småningom.
  I många år var en egen ridbana bara en dröm, nu står den där och visst finns tanken att den kan bli tävlingsbana så småningom. FOTO: Mari Nälsén

  ”Sover för lite”

  Att bygga upp en hästverksamhet är slitsamt och tar lång tid. Under åren har Charlotte Björge arbetat heltid inom det egna kommunikationsbolaget och sedan gått hem och byggt stall och stängslat på kvällar och nätter.

  – Jag har jobbat alldeles för mycket och gör det fortfarande. Framför allt sover jag för lite, erkänner hon.

  I dag finns 15 hästar på gården och till våren väntas alltså tio föl. Till sin hjälp har Charlotte Björge tre deltidsanställda i varierande grad som ser till att vardagen fungerar. Långsamt har verksamheten växt och nu, tio år efter starten, börjar företaget visa ett positivt resultat.

  Att det tagit så lång tid att visa vinst beror på att de allra bästa hästarna inte kan säljas, anser Charlotte Björge – skulle hon göra det biter hon sig själv i foten menar hon. Det är ju de som ska föra stuteriet framåt och ge inkomster längre fram.

   Dräktiga stoet Zelicia vaknar upp ur frukostvilan. Ytterligare nio föl väntas hos Phi Arabians 2021.
  Dräktiga stoet Zelicia vaknar upp ur frukostvilan. Ytterligare nio föl väntas hos Phi Arabians 2021. FOTO: Mari Nälsén

  Vad folk betalar för en arabhäst med rätt utseende och stam har ingen övre gräns. Charlotte Björge har blivit erbjuden ganska stora summor för flera av sina ston.

  – Det är kanske inga sjusiffriga belopp men så mycket pengar att jag skämts för att tacka nej. Det är galna pengar i den här branschen om man hittar rätt, det gäller att inte bli för smickrad eller förförd, säger hon.

  Fölen säljs utan annons

  Men de allra flesta som köper en arab är ryttare som vill ha en sportig häst som är snäll och kommunikativ och som gärna hänger med på det mesta. Problem att sälja är det inte, de flesta föl hos Phi Arabians säljs utan att annonseras ut. Folk i branschen har koll helt enkelt.

  Någonstans finns drömmen om att leva på stuteriet fullt ut och det finns affärsidéer som skulle kunna kompletteras med det, även om de ännu inte är ute i offentlighetens ljus.

  – Kanske, kanske, det går. Vi får se, säger Charlotte Björge.

   Charlotte Björge är inte bara hästuppfödare utan föder även upp cavalier king charles spaniels.
  Charlotte Björge är inte bara hästuppfödare utan föder även upp cavalier king charles spaniels. FOTO: Mari Nälsén

  Phi Arabians

  Ägs av: Charlotte Björge.

  Ålder: 52 år.

  Familj: Tre vuxna barn, två bonusbarn och sambo.

  Bor: Sörmark, Torsby.

  Antal hästar: 15.

  Charlotte Björge om…

  … arabhästen: ”Ofattbart snäll, kommunikativ häst som kan användas till det mesta.”

  … rovdjur: ”Att bo i norra Värmland innebär att ha rovdjuren runt knuten. När vargarna vaktade utanför hästhagarna för att ta efterbörden efter fölningen var det inte roligt. Inte heller när tolv hästar var ute och sprang på landsvägen för att det var varg i hagen. Då var jag på väg att ge upp och sälja hästarna.”

  … sin avelsverksamhet: ”Den måste hitta sin egen form och lägga grunden till en vettig uppfödning med kvalitet i botten. Vi föder inte upp hästar för två utställningar om året, hästarna måste funka som ridhästar också.”

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen