Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 10 januari 2019

  Ledarstoet räddade sin flock i stormen

  Träden låg som plockepinn i den stora hagen efter att Alfrida dragit fram på Åland. Men ledarstoet ”Flisan” såg till att sätta sin flock i säkerhet under stormnatten.

  – Hon var som en vallhund, säger hästföretagaren Petra-Maria Ramstedt.

   Elvaåriga ledarstoet Felichelie eller ”Flisan” klarade att hålla hela flocken lugn när de var ute under stormen. Stuteriets ägare Petra-Maria Ramstedt beskriver henne som en mycket bra flockledare.
  Elvaåriga ledarstoet Felichelie eller ”Flisan” klarade att hålla hela flocken lugn när de var ute under stormen. Stuteriets ägare Petra-Maria Ramstedt beskriver henne som en mycket bra flockledare. FOTO: Yvonne Lindeman

  Stormen Alfrida orsakade stor förödelse på Åland. Stormbyarna nådde orkanstyrka när de svepte in över ön och förstörde mycket i sin väg.

  Stall Axgården på södra Åland, som föder upp och säljer svenska halvblod (SWB) och welsh cob, fick se hur ridhustältets duk trasades sönder. Fallna träd har knäckt taknockar på vindskydd och stallbyggnader.

  Men hästarna hade änglavakt – trots att många av gårdens avelsston och unghästar var ute i lösdriften under stormnatten.

  Alla klarade sig – och det tackar gården flockens ledarsto ”Flisan” för.

  Ledarstoet satte flocken i säkerhet

  Det elvaåriga SWB-stoet såg till att hålla sin flock i säkerhet under stormnatten, berättar ägaren Petra-Maria Ramstedt.

  I hennes hage gick 17 andra hästar, varav många föl, unghästar och ytterligare ett par avelsston som började stressa upp sig när det började blåsa.

  Men alla samlades kring Flisan som föste flocken till ett gallrat hörn av hagen där det var minst risk att få träd över sig. Unghästarna från den angränsande lösdriften gick till samma hörn så alla hästar trängde ihop sig tätt, tätt runt ledarstoet. Det märkte Petra-Maria Ramstedt redan tidigt på kvällen när vindarna så smått började tillta i styrka.

  – Vi märkte att det blev oroligt. Flisan började samla ihop sitt gäng, precis som vallhundarna gör. De gick längst in i hörnet av hagen, som gränsade mot ungdomarna i hagarna bredvid. Hästarna stod stilla under stormen, medan Flisan gick runt, runt och bevakade så att ingen gick därifrån. Om det var någon som försökte gå därifrån surnade hon till och föste tillbaka dem, säger Petra-Maria Ramstedt till ATL.

   Duken på det helt nya ridhuset trasades sönder av stormen. Staket måste ses över, träd röjas undan och stallbyggnader repareras efter Alfrida.
  Duken på det helt nya ridhuset trasades sönder av stormen. Staket måste ses över, träd röjas undan och stallbyggnader repareras efter Alfrida. FOTO: Yvonne Lindeman

  ”Skulle ha slagit sönder sig själva”

  Gården har unghästarna i stora lösdrifter i två hagar som är mellan fem och tio hektar stora vardera. Hingstarna och försäljningshästarna fick vara inne i stallen under stormen, men stuteriet valde att låta unghästarna och de flesta avelsstona vara ute. De är vana att gå tillsammans i stora flockar.

  – Vi har stallar och stallplatser, men alla individer vill inte stå på box. Hade jag ställt in unghästarna och fölen på box så tror jag att de skulle ha slagit sönder stallet och slagit sönder sig själva. Har du trygga flockar med trygga ledare – så ska du inte gå och röra till det för dem, säger Petra-Maria Ramstedt.

  I en del av stormbyarna blåste det med hela 42,6 meter i sekunden. Trots det var Petra-Maria Ramstedt på väg att ge sig ut till hagen med bil under stormnatten, men fick stränga tillsägelser att stanna kvar hemma. Det är hon glad för. När hon vaknade dagen efter stormen var förödelsen stor, med mängder av nedblåsta träd. Bilvägen bort till hästhagarna var helt blockerad av furor som knäckts och det tog tid att få vägen röjd från träd.

  Se mer: Här är drönarfilmen som visar hur stormen drabbade området runt Axgården.

  Stoet höll ihop flocken

  Petra-Maria Ramstedt väntade sig det värsta när hon körde den sista biten bort till hagen. Hon skymtade inte en enda av sina hästar. Ofta brukade de vara sällskapliga och komma och gå längs med staketet när hon kom till dem.

  Därför var lättnaden stor när hon kom bort till grindstolparna och fick se Flisan stå tillsammans med sin hästflock i samma hörn där hon satt dem i säkerhet kvällen före.

  – Hon räddade nog dem alla. Flisan är en väldigt trygg ledare som har gått med sin flock i flera år. Hon hade sett till att hålla ihop flocken så att de kunde hålla sig lugna. Hade hon varit instängd i en box hade hon inte varit så cool, utan för henne var det viktigt att kunna gå runt och fösa samman flocken, säger Petra-Maria Ramstedt.

   Hästarna ratade vindskyddet under stormen, i stället ställde de sig längst bort i ett hörn av hagen där träden var gallrade och det var minst risk att bli skadade.
  Hästarna ratade vindskyddet under stormen, i stället ställde de sig längst bort i ett hörn av hagen där träden var gallrade och det var minst risk att bli skadade. FOTO: Yvonne Lindeman

  ”Hästarna går som på nålar”

  En av unghästarna hade fått en skada på ögat efter en trolig spark, annars klarade sig hästarna utan några fysiska skador. Men de är fortfarande oroliga.

  – Majoriteten av hästarna vi har går som på nålar. De är lätt skärrade, smäller det i ett bygge så kan någon reagera på det. De har varit vana vid grävmaskiner och vindskyddsbyggen tidigare. Men man märker att de är skrämda just nu. Nu vill vi bara fokusera på att de ska bli lugna och trygga igen.

  Petra-Maria Ramstedt lyfter fram alla medmänniskors hjälpsamhet. Många ”vardagshjältar” har trätt fram, frågat om det behövs reservkraft, de har röjt med motorsågar och erbjudit stallplatser. Tidningarna Nya Åland och Hufvudstadsbladet skrev om gården och även från Sverige har många hört av sig och erbjudit hjälp.

  – Vi ska vara tacksamma ändå sist och slutligen för att det gick så bra. Och det glädjer mig så mycket att vi har fått så mycket stöd och hjälp. Även från Sverige har många hört av sig, det gör mig glad och tacksam.

   Stall Axgården är Ålands enda stuteri som föder upp ridhästar, welsh cob och SWB (svenska halvblod) och säljer hästar i Sverige, Norge och Danmark. På gården står bland annat SWB-hingsten Ronaldhino. Unghästarna och avelsstona går tillsammans i stora hagar på lösdrift.
  Stall Axgården är Ålands enda stuteri som föder upp ridhästar, welsh cob och SWB (svenska halvblod) och säljer hästar i Sverige, Norge och Danmark. På gården står bland annat SWB-hingsten Ronaldhino. Unghästarna och avelsstona går tillsammans i stora hagar på lösdrift. FOTO: Yvonne Lindeman

  Relaterade artiklar

  Till toppen