Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 13 juni 2006

  Stark expansion för hästnära boende

  Staffan Svensson bygger vidare på sin hästby utanför Heby. Drömmen om Julmyra gård som ett hästnära boende håller på att bli verklighet.

  Ordning och reda. Med hjälp av en whiteboard håller Staffan Svensson och personalen koll på hästarna. Träning och resultat bokförs noga, bäst går det för Conway Hall och Muscles Yankee som båda är kandidater till elitloppet.
  Bild 1/3Ordning och reda. Med hjälp av en whiteboard håller Staffan Svensson och personalen koll på hästarna. Träning och resultat bokförs noga, bäst går det för Conway Hall och Muscles Yankee som båda är kandidater till elitloppet.
  Tränare med A-licens. Ellinor Lind med licens från Gävletravet bygger hus på Julmyra gård. På sikt erbjuder hon sin kunskap till dem som flyttar in i hästbyn. För dagen är det Staffan Svenssons häst Royal Fayline som ska ut på en ridtur i skogen.
  Bild 2/3Tränare med A-licens. Ellinor Lind med licens från Gävletravet bygger hus på Julmyra gård. På sikt erbjuder hon sin kunskap till dem som flyttar in i hästbyn. För dagen är det Staffan Svenssons häst Royal Fayline som ska ut på en ridtur i skogen.
  Travet utgör stommen i hästbyn. Foto: Magnus Hartman
  Bild 3/3Travet utgör stommen i hästbyn. Foto: Magnus Hartman

  ATL HEBY
  Det schaktas och grävs bakom varje buske, några taggiga husskelett reser sig mot vårhimlen och travtränaren med stora visioner är nöjd.
  -Allt har gått bättre än jag någonsin kunnat hoppas, säger Staffan Svensson och blickar ut över sitt blivande hästsamhälle.

  Det är nu två år sedan ATL besökte Julmyra gård för
  första gången (se artikeln i länken till höger). Då skakade många på huvudet åt planerna på att förvandla gården till ett centrum för hästsport. Tack vare en aldrig sviktande tro på projektet och positivt stöd
  från Heby kommun tycks Staffan Svensson vara på väg att lyckas.
  Av 11 gårdstomter är 6 sålda och av 48 villatomter är alla sålda. 20 av villatomterna är sålda till husleverantörer. En bostadsrättsförening med 12 hus är fullbelagd och ännu en förening är på väg att bildas.

  100 nya tomter

  -Nu förhandlar jag med kommunen om 100 tomter till. De är väldigt välvilligt inställda, mina planer innebär ju att de får 500 nya invånare inom fem år.

  Nya invånare innebär skatteintäkter och behov av barnomsorg, skola och sjukvård. Staffan Svensson ser till exempel gärna ett hästdagis på Julmyra gård, det skulle underlätta för familjerna som flyttar ut.

  Han har själv byggt ny villa och nytt stall för Stall Staffans 20 travhästar. Dessutom har han nyligen flyttat sitt dataföretag EUD-teknik från centrala Stockholm ut till Julmyra gård. Innanför låsta grindar arbetar 20 personer med att bygga datorer, årligen levereras 20000 pc:ar med bland annat statskontoret och regeringskansliet som kunder.

  -Tio anställda med familjer flyttade ut hit, trots att inte alla av dem är hästintresserade. De trivdes bra med jobbet och fick nu dessutom ett bra boende.

  Stora kostnader

  Tack vare företaget har Staffan Svensson kunnat lägga 25 miljoner kronor på sitt livsverk. Han sticker inte under stol med att det krävs inkomster för att man ska kunna satsa på häst.

  -Jag växte upp med galopphästar och insåg tidigt att om man ska ha råd med hästar så måste man tjäna bra. Jag har jobbat 30 år i databranschen och haft turen att ligga rätt i tiden.

  Nu slipper Staffan Svensson pendlingen in till Stockholm och kan lägga ner mer kraft på sina hästar. Varje morgon klockan fem fodrar han i stallet och håller sedan morgonmöte med de 4 anställda. Så småningom ska han även ta upp travträningen igen. Under tiden letar han med hjälp av Stig H Johansson efter blivande elitloppsvinnare och världsstjärnor i USA.

  Och det är trots allt travet som utgör stommen i hästbyn. Planer finns på ett stort ridcentrum med ridhus och ridbanor men det är rundbanan och rakbanan på 1400 meter som ligger i centrum av anläggningen.

  Tränare på gården

  Tre tränare med A-licenser kommer därför så småningom att finnas på Julmyra. En av dem är Björn Röcklinger från Solvalla travbana, som lastar in flyttlådorna den 1 juli. En annan är Ellinor Lind från Gävletravet, som redan har en nästan färdig villa och snart även ett eget stall. Den tredje är Thomas Kårvall med licens på Gävletravet.

  -Det här är viktiga rekryteringar för oss. De som flyttar in kan sätta hästen i proffsträning. Nu söker vi dessutom ridlärare och en veterinär.

  Seniorboende

  Staffan Svensson drömmer vidare om restaurang med storbildstv, bokföringsfirmor och företag med ekonomisk rådgivning som kan hjälpa de boende på Julmyra gård. Nästa steg tycks dock bli hyreslägenheter och seniorboende.
  – Tänk en ålderdom med naturskönt boende. Och så kan man gå ihop om en travhäst och följa träningen. Låter inte det bra?

  Marianne Persson

  Fakta

  Julmyra gård
  Anläggningen omfattar i dag 1000 meter doserad rundbana med gummiduk i botten och självbevattning, en rakbana på 1400 meter med gummiduk och 3-4 kilometer rid- och körslingor i skogen. Tillgång till banorna kostar 350 kronor i månaden.
  Priset på villatomterna är 350000 kronor inklusive servitut till banorna. Oavsett om ägarbilden förändras så är de boende garanterade tillgång till anläggningen.
  De små hästgårdarna omfattar 3-4 hektar mark, villa, stall och en skrittmaskin.

  Relaterade artiklar

  Till toppen