Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 2 september 2018

  Länsstyrelse stänger stängslingshjälp

  Stängslingshjälpen som erbjöds av länsstyrelsen i Stockholm upphör efter mindre än en månad. Orsaken är den senaste tidens nederbörd.

   Nu stänger länsstyrelsen i Stockholm stängslingshjälpen men uppmanar djurhållare att fortsätta beta betesmark och skörda vinterfoder på vallarna.
  Nu stänger länsstyrelsen i Stockholm stängslingshjälpen men uppmanar djurhållare att fortsätta beta betesmark och skörda vinterfoder på vallarna. FOTO: Mostphotos

  När torkan rasade som värst i slutet av juli gick länsstyrelsen i Stockholm ut och erbjöd stängslingshjälp till djurägare. Orsaken var att snabbt kunna ordna nytt bete till länets betesdjur.

  Den 22 augusti stängde stängslingshjälpen och ska inte öppna igen under hösten. Länsstyrelsen skriver på sin hemsida att det regnat igen i hela länet vilket har ändrat behoven.

  ”Läget är fortfarande allvarligt med foderbrist inför vintern, men då hjälper det inte med fler beteshagar”, skriver länsstyrelsen.

  I stället får djurägare rådet att fortsätta beta betesmarker så att vallar kan skördas och bli vinterfoder.

  Stängslade totalt 10 mil

  Totalt fick Stängslingshjälpen ta emot 27 förfrågningar från djurägare i Stockholms län. Alla erbjöds hjälp med att stängsla hagar. Arbetet gjordes av totalt 250 anställda inom projektet Naturnära jobb, som drivs av Skogsstyrelsen.

  Tillsammans har de som sökte hjälp i Stockholms län närmare 1 200 betesdjur, en klar majoritet var får (760 stycken), följt av hästar (214 stycken), nötkreatur (209 stycken) och getter (4 stycken). Djurägarna fick själva stå för stängsel och stolpar. Bakom initiativet stod LRF.

  Stängslingshjälpen är fortfarande i gång på andra håll i landet, bland annat i Jämtland.

  LÄS OCKSÅ: Foderbrist kan knäcka hästföretagLÄS OCKSÅ: Investerare satsar i hästsajt

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen