Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 16 december 2020

  De leasar ut tävlingsponnyer

  Lucksta.

  På Stall Killigrew har fokus ända sedan företaget bildades legat på tävling. Med målet att alla ungdomar ska få en chans att tävla börjar ägarna nu leasa ut tävlingsponnyer.

   Margareta och Maria Bäckström driver stall Killigrew. De har flera ben att stå på inom företaget, och det senaste är att leasa ut tävlingsponnyer.
  Margareta och Maria Bäckström driver stall Killigrew. De har flera ben att stå på inom företaget, och det senaste är att leasa ut tävlingsponnyer. FOTO: Alina Österström

  Stall Killigrew i Lucksta, ett par mil sydväst om Sundsvall, grundades av Jan Bäckström på 1980-talet. Med hästtokiga döttrar som tävlade på hög nivå startades en ridklubb på gården, Näsets ryttarsällskap. Det var den första i sitt slag som var en renodlad tävlingsklubb.

  Två av döttrarna, Maria och Margareta Bäckström, driver i dag företaget och gården vidare.

  – Vår pappa hade en vision om väldigt många saker och en av dem var att barn och ungdomar skulle få chans att få tävla. Att den här gården skulle bli en tävlingsarena för ungdomar att utvecklas på, även om man inte hade en egen häst. Det var därför vi började köpa in lite ponnyer till klubben och sedan spann det vidare därifrån, säger Margareta Bäckström, som i dag är en av ägarna till Killigrew och coach i det nya projektet med att leasa ut tävlingsponnyer.

   I paddocken arrangerades SM i hoppning 1986.
  I paddocken arrangerades SM i hoppning 1986. FOTO: Alina Österström

  Viljan att hela tiden tänka nytt lever kvar i företaget. Anläggningen har flera verksamheter: boxplatser hyrs ut, skog förvaltas, hästar säljs och ridskola bedrivs.

  – Vi gör många saker. Pappa hade också många ben att stå på och förstod vikten av att ha det. Jag tror man måste ha det för att överleva, säger Margareta Bäckström.

  Tre dagar i veckan

  Familjer som har intresse och ekonomi, men inte kunskap nog för att vilja köpa en egen tävlingsponny, kan nu genom företagets nya koncept Killigrew Academy leasa en ponny i stället. Den som leasar tar hand om ”sin” häst tre dagar i veckan, tränas en gång i veckan av utbildad tränare och coachas kontinuerligt av Maria och Margareta Bäckström, som båda tidigare ridit i landslaget.

   På gården hyrs boxplatser ut. Här är en av hyresgästerna.
  På gården hyrs boxplatser ut. Här är en av hyresgästerna. FOTO: Alina Österström

  Inspirationen kommer ifrån Italien, där det funnits ett liknande system för tävlingshästar sedan en längre tid tillbaka.

  – Men egentligen är det här också en vidareutveckling av vår hoppgrupp, där de som vill låna en ridskoleponny för att tävla varit med, säger Maria Bäckström om projektet.

  Fem ponnyer

  I dagsläget leasar Stall Killigrew ut fem ponnyer, vilket är vad gården tycker sig ha kapacitet för just nu. Eleverna som leasar en ponny har uttryckt att den största fördelen är den trygghet det innebär att alltid ha ett stöd och tydligt upplägg i sin träning.

   Tidigt byggdes ett ridhus på gården.
  Tidigt byggdes ett ridhus på gården. FOTO: Alina Österström

  Upplägget kan också öppna möjligheter för fler att pröva på ridsporten.

  – Det kostar en del att leasa en ponny, men det gör det ju med många andra sporter också. Man ligger inte ute med pengar på samma sätt när man leasar en ponny som när man har köpt en ponny och kanske en trailer, säger Margareta Bäckström.

  Måste räkna mer

  Systrarna som driver företaget tycker att hästbranschen är i behov av innovation och utveckling, men också att man måste börja räkna mer.

  – Vårt projekt har blivit uppmärksammat, vi blev inbjudna till Mittuniversitetet för att prata om innovationer och de liknade det vi gjorde med Henry Ford. Det viktigaste tycker jag är att våga räkna mer på sin verksamhet, och våga ta betalt utifrån det, säger Margareta Bäckström.

   Längs med den närliggande sjön finns stora hagar. I bakgrunden skymtas ridbanan som ligger vid vattnet.
  Längs med den närliggande sjön finns stora hagar. I bakgrunden skymtas ridbanan som ligger vid vattnet. FOTO: Alina Österström

  Stall Killigrew

  Bolagsform: Aktiebolag

  Ägare: Maria Bäckström 49 procent, Margareta Bäckström 49 procent, Ingrid Bäckström 2 procent.

  Antal anställda: Timanställda

  Omsättning: Cirka 3,5 miljoner kronor

  Resultat: 252 000 kronor

  Areal: 4 hektar jordbruksmark, 20 hektar betesmark, 130 hektar skog

  Leasa ponny – så funkar det

  Ponnyn tas hand om av leasaren tre dagar i veckan, och står kvar på gården. Fodringar, in och utsläpp, träning en dag i veckan, stallhyra, försäkring och hovvård ingår.

  Ponnyn ägs av stall Killigrew, som har det juridiska ansvaret över ponnyn vid eventuell sjukdom. Vissa veckodagar deltar ponnyn även i ridskoleverksamheten.

  Kostnaden för leasingen är 3 500 kronor i månaden.

  3 tips till andra hästföretagare

  • • Våga räkna och ta betalt
  • • Var beredd att jobba hårt
  • • Se till att ha kul

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen