Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 12 juli

  Sporrades av drömmen om ett riktigt westernliv

  Bispgården.

  Hon har ridit delar av The Oregon Trail, drivit boskap och länge närde hon en dröm om att flytta till USA. Men i stället bytte Monique Vermeer Nederländerna mot Sverige och är nu i full färd med att genomföra sin westerndröm i Jämtland.

   Quarterhästen Mr Utah är gårdens nyaste tillskott. Han importerades nyligen från Nederländerna och ska komplettera Moniques två tidigare quarterston.
  Quarterhästen Mr Utah är gårdens nyaste tillskott. Han importerades nyligen från Nederländerna och ska komplettera Moniques två tidigare quarterston. FOTO: Mari Nälsén

  Hunden Jack skäller och vill hälsa och Monique Vermeers tre hästar tittar nyfiket ut från sina boxar. Det är välordnat på gården, hagarna har rejäla trästaket och med den nybyggda paddocken centralt placerad är det rätt atmosfär för westernridning.

  – Jag vill att folk som kommer hit ska komma ihåg att det var fint och i ordning här, berättar Monique Vermeer.

  Tidigare drev hon en western­butik i Nederländerna och reste till USA närhelst möjlighet gavs. Sverige hade hon inte tänkt på ­förrän bekanta som drev en ranch i Värmland bjöd in henne.

   I westernkojan samlas turisterna framför lägerelden. Den rätta atmosfären för westernliv är något Monique Vermeer eftersträvar. Gården har rustats upp bland annat med hjälp av stöd från Leader.
  I westernkojan samlas turisterna framför lägerelden. Den rätta atmosfären för westernliv är något Monique Vermeer eftersträvar. Gården har rustats upp bland annat med hjälp av stöd från Leader. FOTO: Mari Nälsén

  – Jag reste runt lite i landet och kom fram till att jag ville bo här, fast längre norrut. Jag gillar naturen, snön, vintern och aktiviteter.

  Det var hennes bror som hittade gården i Bispgården på blocket och fyra dagar senare var Monique Vermeer på plats.

  – Jag åkte hit och provbodde en vecka, säger hon och skrattar.

  Men det fanns ett problem, gården hade inget stall. Att kunna ha sina två hästar hemma på gården var ett av skälen till att Monique Vermeer ville flytta. Men säljaren visste på råd – han byggde helt enkelt ett stall åt henne och i november 2015 gick flyttlasset till Sverige.

  Det var mycket snö första vintern och vissa dagar mellan 25 och 30 grader kallt. Då var det nära att hon ändrade sig.

  – Jag hade fruktansvärt dåligt samvete för hästarna och trodde på allvar att de skulle frysa ihjäl, säger hon och skrattar.

   Detaljerna är viktiga, Monique Vermeer lever, klär sig och rider som en äkta cowgirl.
  Detaljerna är viktiga, Monique Vermeer lever, klär sig och rider som en äkta cowgirl. FOTO: Mari Nälsén

  Under sina år i Bispgården har Monique Vermeer inte varit sysslolös. Det har byggts ytterligare ett stall, hon har renoverat en semesterlägenhet för uthyrning och har ordnat en ställplats för husbilar och husvagnar. Vintertid har hon samarbete med turistföretag som har snöskoter och hundspann. Hon guidar i snöskovandring och isfiske. Under sommaren kan det bli älgsafari eller ridturer i skogen om ryttarna är vana.

  – Mina hästar är ingenting för nybörjare, säger hon bestämt.

  Under tre år har hon jobbat med ett Leaderprojekt med fokus på besöksnäring och byggt paddock, nya stängsel samt renoverat en byggnad som kombinerat konferens- och försäljningsrum. Här säljs bett från USA som är skonsamma för hästens mun och andra attiraljer för westernridning.

   Hunden Jack, en australian shepherd, är Monique Vermeers bästa vän och vapendragare.
  Hunden Jack, en australian shepherd, är Monique Vermeers bästa vän och vapendragare. FOTO: Mari Nälsén

  Satsningen ska medföra att folk reser hit med sina hästar för utprovning av bett och kanske stannar några dagar, hoppas hon. Det finns också planer på hästsemestrar – att turister kan komma på semester med sin häst – men också på clinics med inhyrd instruktör.

  – Jag kan hjälpa folk lite med grunderna men någon instruktör är jag inte, säger Monique Vermeer.

  Hon hade planen utstakad från början och en grundplåt att investera. Nu har hon kommit en bit men vägen har varit kantad av ändlöst mycket arbete. För att få vardagen att gå ihop har hon startat en städfirma vid sidan om.

  – Det ger mig inte bara pengar utan också träning i det svenska språket.

  Bland många andra nya kunskaper har hon även lärt sig att hantera en motorsåg för att kunna förse sig med ved.

   Sina två egna händer och ändlöst mycket arbete - så beskriver Monique Vermeer sin livsdröm om att skapa en ranch.
  Sina två egna händer och ändlöst mycket arbete - så beskriver Monique Vermeer sin livsdröm om att skapa en ranch. FOTO: Mari Nälsén

  Monique Vermeers passion för westernlivet i allmänhet och quarterhästar i synnerhet är stor. Tidigare, när hon fortfarande bodde i Nederländerna, höll hon på med cutting – det vill säga att driva boskap till häst.

  – Nu har jag hamnat i den del av Sverige där det knappt finns någon mer än jag som håller på med westernridning, säger hon och skrattar.

  Monique Vermeer

  Ålder: 53 år.

  Bor: Sörböle, Bispgården

  Verksamhet: Driver företaget Mylerbit Sweden, inom ramen för vilket hon bedriver turistverksamhet, återförsäljning av bett från Mylerbit, städfirma med mera

  Areal: 4,5 hektar, varav 1,5 hektar bete.

  Investering: Renoveringar och ombyggnad till konferensrum/butik, nya staket och paddock totalt 394 000 kronor varav 197 000 kronor i projektstöd från Leader och privat finansiering 197 000 kronor.

  Quarterhäst

  • Världens till antalet största hästras med över tre miljoner hästar registrerade.

  • Stammar från europeiska hästar som spanjorerna tog över till Amerika på 1500-talet.

  • Mankhöjd mellan 140 och 165 centimeter, är välbalanserad och stark.

  • En mångsidig ras som kan användas till det mesta, från kapplöpning till westernridningens grenar. Sägs besitta en instinktiv förmåga att läsa av boskap.

  • Har 14 godkända färger.

  Källa: Svenskt forum för westernridning, American Quarter Horse Association

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen