Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 25 januari

  Sparade på halm – med hästgödsel

  Använd hästgödsel underst i kornas djupströbäddar – och spara rejält med halm. Det blev effekten när Tomas Jensen på Trossnäs gård i Värmland testade ett nytt grepp. Metoden får tummen upp av husdjursrådgivare.

  Runt om i landet har många hästföretag svårt att bli av med hästgödseln, och på åkern har den knappt något värde. Samtidigt är det ont om halm på flera håll.

  Men vanlig ”nymockad” hästgödsel kan bli ett bra underlag i djupströbäddar för nötkreatur. Det upptäckte lantbrukaren Tomas Jensen vid Trossnäs gård utanför Karlstad när han såg hur mycket spill det blev från hästverksamheten. Gården har cirka 150 dikor, och för några år sedan hade gården också en hästverksamhet med ett 40-tal boxar som hyrdes ut till travtränare på gårdens ägor.

   Tomas och Charlotte Jensen driver tillsammans Trossnäs gård utanför Karlstad.
  Tomas och Charlotte Jensen driver tillsammans Trossnäs gård utanför Karlstad. FOTO: Privat

  ”Såg så fin och torr ut”

  Mycket av halmen och spånet som mockades ut från hästarnas boxar var torr och ren, noterade Tomas Jensen. Han fick en idé och valde att lägga hästgödsel som grund i en av ligghallarna för dikorna. Ett ganska tjockt lager med hästgödsel lades in som grund på betonggolvet, som sedan täcktes med halm, precis innan korna stallades in.

  – Jag tycker om att utnyttja allt. Jag såg att det var så mycket spån och halm som såg så fin och torr ut från hästarna så jag ville testa, säger Tomas Jensen.

  Sparade på halmen

  Försöket gick bra. Halmförbrukningen minskade och den torra hästgödseln, som var blandad med utmockat spån och halm från hästboxarna hjälpte till att göra det torrt och fint hos dikorna. Gödseln från hästarna var dessutom fri från stenar och rötter, till skillnad från exempelvis ett lass med torv direkt från en torvmosse, som många annars använder för att dryga ut halmen.

  – En diko är ju hungrig hela tiden och det här sparade på halmen. Hästgödseln är så torr i sig själv dessutom och det sög upp urinen bra.

  Trossnäs gård använde hästgödsel i en del av dikornas djupströbäddar i flera år medan hästverksamheten var i gång på gården.

  ”Djuren håller sig rena”

  Hushållningssällskapet i Värmland känner till ett par gårdar som använder hästgödsel i djupströbäddarna och fler verkar vara öppna för att testa.

  – Det har varit mycket diskussioner och frågor om olika strömedel i år. Jag tror att många behöver se över olika alternativ nu när det är så höga priser på halm. Ett alternativ i år är att strö med torv som det finns god tillgång på, säger husdjursrådgivaren Karin Granström vid Hushållningssällskapet i Värmland och fortsätter:

  – Ett alternativ kan också vara hästgödsel. Det är ofta torrt och man får enkelt i gång en brinning i ströbädden sen. De som jag har träffat som har använt det har varit nöjda och djuren håller sig rena.

   ”Det har varit mycket diskussioner och frågor om olika strömedel i år”, säger Karin Granström som är husdjursrådgivare vid Hushållningssällskapet i Värmland.
  ”Det har varit mycket diskussioner och frågor om olika strömedel i år”, säger Karin Granström som är husdjursrådgivare vid Hushållningssällskapet i Värmland. FOTO: Mari Nälsén

  Utmaning med logistiken

  På Trossnäs gård har hästverksamheten nu återupptagits igen, i dag med egna ridhästar på anläggningen. Kanske får dikorna ha hästgödsel underst i sina djupströbäddar igen, lagom till nästa installning. Skulle fler få upp ögongen för metoden skulle det hjälpa både hästägare och lantbruk, tror Tomas Jensen.

  – Det är bra om fler kan ha det här i åtanke, det sparade halm för oss. Många lantbrukare livnär sig på att göra hästfoder, men gödseln är det svårare att hitta sätt att bli av med. Logistiken är ju bekymret. Ett alternativ är kanske om fler stall mockar ut direkt i en container som en bonde kan hämta sedan, säger han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen