Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 24 mars

  Söker ben från utdöd ölandshäst

  I jakten på den öländska kungshästens ursprung gör forskarna nu ett upprop för att hitta fler skelettdelar att analysera.

  Både den större Ölandshästen och den lilla ölandshästen, som ofta kallas öländsk kungshäst, är utdöda sedan länge. Om Ölandshästen finns mycket som talar för att den har kopplingar till Ösel i Estland. Om den lilla kungshästen vet man mindre.

   Marie Sundquist tycker sig se likheter mellan den lilla ölandshästen och den irländska kerry bog-ponnyn som hon importerat till Sverige.
  Marie Sundquist tycker sig se likheter mellan den lilla ölandshästen och den irländska kerry bog-ponnyn som hon importerat till Sverige. FOTO: Kristina Wirén

  Men forskaren Marie Sundquist brinner för kungshästens historia och dess ursprung. ATL har tidigare skrivit om hennes forskning om den öländska kungshästen. Nu söks nya ledtrådar med hjälp av ölänningar och andra.

  – Nu går vi ut och frågar folk om de kommer ihåg att farfar hade en liten häst som grävdes ner där bakom ladan, säger Marie Sundqvist till Ölandsbladet.

  Analyser av DNA från den irländska rasen Kerry Bog Pony, som var nära att dö ut på 1970-talet och som Marie Sundquist importerat till Sverige, visar att den är närbesläktad med andra nordeuropeiska raser. Det kan till och med vara så att det finns ett nära släktskap med den lilla ölandshästen.

   Marie Sundquist forskar om kerry bog ponny och den öländska kungshästen.
  Marie Sundquist forskar om kerry bog ponny och den öländska kungshästen. FOTO: Kristina Wirén

  Men för att försöka bevisa teorin om släktskapet krävs mer material. Från den större Ölandshästen finns det betydligt mer benmaterial. Däremot är det ont om skelettdelar från den lilla ölandshästen som forskarna skulle kunna använda i sina analyser. Så därför söker man helt enkelt mer skelettdelar genom ett upprop. För utan mer skelettdelar att undersöka blir inte resultatet representativt.

  – Så länge det finns folk kvar som kan veta sig ha någon förfader som grävt ner hästar så är det väldigt intressant att få veta det, säger Marie Sundquist.

  I projektet , som drivs med stöd av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, ska bland annat de genetiska uppsättningarna hos både Ölandshästen och öländsk kungshäst undersökas samt om det finns genetiska kopplingar till Kerry Bog-ponnyn.

  Relaterade artiklar

  Till toppen