Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 11 juni

  Fler hästägare söker specifika grovfoder

  Preliminära resultat av en ny studie kring innehållet av lättlösliga kolhydrater i vallfoder kan fungera som en vägledning för den som producerar foder till hästar med särskilda behov. Något som allt fler hästägare frågar efter.

   Preliminära resultat i hö visar att gräsarten hundäxing skulle kunna passa i grovfoder till vuxna hästar som inte tränas hårt eller går i avel.
  Preliminära resultat i hö visar att gräsarten hundäxing skulle kunna passa i grovfoder till vuxna hästar som inte tränas hårt eller går i avel. FOTO: Lena Karlsson

  Den svensk-norska studien visar skillnaderna i innehåll av det som i dagligt tal kallas för socker, eller WSC, water souble carbohydrates som det heter i en foderanalys, både beroende på gräsart och skördetidpunkt.

  Ökande problem med häst

  Hur gräsarters innehåll av sockerarter och fruktan ser ut vid olika utvecklingsstadier har man vetat mycket lite om.

  – Det finns inte särskilt mycket underlag samtidigt som vi har ökande välfärdsproblem hos häst med bland annat överutfodring, fetma, fång och även kolik, säger Cecilia Müller, vid SLU.

  Foderlosta och hundäxing var de gräsarter som stack ut i resultaten:

  – Foderlostan förvånade oss mest. Den är lite bortglömd som vallfoder och vi trodde att den kanske skulle fungera för häst som inte har så höga behov av energi. Men fruktanhalten blev hög speciellt i senare utvecklingsstadie.

  Sockerhalten sjönk

  Däremot betedde sig hundäxing annorlunda jämfört med de andra arterna i studien, då sockerhalten sjönk stadigt med ökande utvecklingsstadium.

  – Den kan vara intressant för vuxna hästar i lågintensiv träning och som inte används för avel men än så länge är resultaten preliminära.

  Skördetidpunkt för låg sockerhalt

  Den som vill få ett grovfoder med låg sockerhalt kan sträva efter följande skördetider:

  Engelskt rajgräs: Undvik helst i vallen. Annars tidig skörd

  Foderlosta: Undvik helst i vallen. Annars tidig skörd

  Hundäxing: Vid de flesta skördetidpunkter

  Timotej: Tidig skörd

  Ängssvingel: Vid de flesta skördetidpunkter.

  Om studien

  Under sommaren 2019 studerades sex olika gräsarter – hundäxing, ängssvingel, engelskt rajgräs, timotej, foderlosta och rörsvingel – vid den norska försöksgården Vollebeek. Gräsen skördades vid tre olika tidpunkter – 4 juni, 17 juni och 1 juli. De torkades till hö och sedan analyserades koncentrationerna av glukos, fruktos, sukros och fruktaner.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen