Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 6 mars

  Hon bygger sin affärsdröm

  Härlunda.

  I maj invigs det 1 580 kvadratmeter stora ridhuset som ska bli hjärtat i Louise Albanssons affärsverksamhet med hästen i centrum.

  – Jag har redan fått den första bokningen, berättar hon.

   Två egna hästar har Louise Albansson.
  Två egna hästar har Louise Albansson. FOTO: Mari Nälsén

  Det är bara detaljer som underlaget som återstår på själva ridhuset som mäter 65 gånger 20 meter och när ATL är på plats jobbar snickarna på Albanssons egen lägenhet ovanpå byggnadens stall.

  Hon är född och uppväxt på gården i Härlunda utanför Skara, som hon numera äger även om hennes föräldrar fortfarande bor i huvudbyggnaden. Tidigare bedrev Louise Albanssons mamma, Cicki Högberg, stuteriverksamhet här.

  – Numera tar vi något föl då och då när jag behöver en ny häst, säger Louise Albansson, som ridit sen barnsben och tävlar upp till medelsvår dressyr.

  Sedan hon tog över gården har hon haft en dröm om ett ridhus, inte bara för att själv slippa lasta häst och åka utan för att kunna erbjuda andra ryttare det hon själv saknat i många år.

  Bygget beräknas kosta sju miljoner kronor och det har delvis finansierat med en miljon i landsbygdsstöd. Förutom ridhus kommer det att ha en läktare med värmestolar, pentry, toalett och ett stall med fyra boxar, sadelkammare och duschspilta.

   1 580 kvadratmeter och mäter 65x20 meter inrymmer förutom ridhus även en lägenhet, läktare, stall och pentry.
  1 580 kvadratmeter och mäter 65x20 meter inrymmer förutom ridhus även en lägenhet, läktare, stall och pentry. FOTO: Mari Nälsén

  Ridhuset är också utrustat med all den senaste tekniken i form av film och ljud som styrs med hjälp av ett armband på ryttarens hand. Det kommer att möjliggöra att på plats filma pågående träning, eller via länk inhämta ny kunskap på distans.

  För det sistnämnda har Louise Albansson tilldelats 200 000 kronor i leaderpengar, varav en del är öronmärkt för marknadsföring.

  Tanken med anläggningen är att erbjuda helhetslösningar för grupper att träna i en miljö anpassad bara för dem.

  – Jag kommer att ta hit tränare, sadelutprovare, veterinärer och kanske mentala coacher. Ju fler pusselbitar man lägger till sin ridning, desto bättre blir det.

   Paddocken har i och med satsningen också fått ett lyft, nu återstår målning innan den är klar.
  Paddocken har i och med satsningen också fått ett lyft, nu återstår målning innan den är klar. FOTO: Mari Nälsén

  Verksamheten kommer även att erbjuda övernattning, stallplatser och mat och längre fram är tanken att bygga för fler övernattningsmöjligheter för både hästar och ryttare.

  Louise Albansson arbetar i dag heltid i ett kompetensförsörjningsprojekt för Region Skaraborg. Tanken är att hon ska växla över, åtminstone på deltid, till att driva den egna verksamheten.

  – Tiden får utvisa om jag vill släppa mitt jobb helt. Jag bygger för att göra det men jag kommer att ta det väldigt lugnt i början, säger hon.

  Hjorthaga ridanläggning

  Ägare: Louise Albansson, 39 år.

  Bolagsform: Byggt i egen firma men driften ska läggas i aktiebolag när allt är klart

  Areal: 6,5 hektar.

  Beräknad omsättning: I en snålt tilltagen kalkyl har Louise Albansson räknat med 600 000 kronor men tror att det blir mer.

  Beräknad vinst: Tanken är att verksamheten ska bära en 60-procentig tjänst.

  Tips till dig som vill för framtiden

  • Skapa din egen vision och hämta inspiration från andra anläggningar.

  • Var noggrann med valet av entreprenörer, ta referenser.

  • Var beredd på en resa som är rolig, tuff och otroligt lärorik.

  Relaterade artiklar

  Till toppen