Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 9 november 2018

  Staten får betala för veterinärt misstag

  Efter en miss av kontrollerande veterinär gick hästen in livsmedelskedjan vid slakt. Nu får slakteriet skadestånd av staten för missen med hästköttet.

   Hästen saknade relevanta sidor i passet men släpptes ändå igenom till slakt för livsmedel. Arkivbild.
  Hästen saknade relevanta sidor i passet men släpptes ändå igenom till slakt för livsmedel. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Att hästen slaktats och förts in i livsmedelskedjan upptäcktes först efter tio dagar. Då hade hästköttet redan hunnit blandas med kött från fem andra hästar och gått vidare till en charktillverkare. Hela partiet fick kallas tillbaka och destrueras.

  Orsaken till missen var ett misstag från den vikarierande officiella veterinären vid slakteriet. Denna hade uppmärksammats på att viktiga sidor i hästens pass saknades men det tolkades så som att det då var okej att använda hästen till livsmedel.

  Inget skadestånd

  Det drabbade slakteriet begärde i maj skadestånd från staten med 116 000 kronor plus ränta. Nu har Justitie-kanslern, JK, beslutat att Livsmedelsverket ska kompensera slakteriet med närmare 70 000 kronor.

  I sitt beslut konstaterar JK att slakteriet har kunnat styrka de kostnader man haft för misstaget. Däremot styrks skadeståndskraven när det gäller personalkostnader och utebliven vinst.

  JK säger också att slakteriet i det här fallet har haft fog för att lita på veterinärens bedömning även om slakteriet också har ett eget ansvar att göra kontrollen.

  ”Det har framkommit att bolaget uppmärksammade den kontrollerande veterinären om att det aktuella hästpasset såg annorlunda ut,” säger JK i beslutet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen