Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 24 mars 2018

  Rehab-satsning rätt i tiden

  Janstorp.

  Skönabäck Sweden arbetar hårt för att bli ett mångsidigt hästcentrum, senaste satsningen på en komplett rehabanläggning har fått en galopperande start.

   Jessica Pilenberg, till vänster, och Susanne Nord jobbar båda med att utveckla Skönabäck.
  Jessica Pilenberg, till vänster, och Susanne Nord jobbar båda med att utveckla Skönabäck. FOTO: Jonatan Jacobson

  Det plaskar och skvätter om Spartan Kronos som jobbar duktigt på vattenbandet. Hästen frustar när kollegan Gareth Boko tar plats på skrittbandet bredvid. Hingstarna ingår i travtränaren Conrad Lagauers stall och båda är i behov av rehabilitering efter skador. Därför befinner de sig på Skönabäck Swedens rehabanläggning som invigdes i maj förra året.

  – Det finns många skadade hästar i Sverige och vi märkte att det fanns behov av en rehabanläggning i Skåne. Både tränare och ägare tjänar tid och pengar om skadade hästar kan komma tillbaka snabbare, säger Jessica Pilenberg som ansvarat för satsningen.

   Travhästen Spartan Kronos verkar trivas på vattenbandet.
  Travhästen Spartan Kronos verkar trivas på vattenbandet. FOTO: Jonatan Jacobson

  Rehabcentret är placerat i ett gammalt tegelhus som tidigare var maskinverkstad. I dag är den renoverade lokalen fylld med vattenband, skrittband, spabad, vibrationsgolv och två solarier. De tysktillverkade maskinerna gick totalt på 1,5 miljoner kronor, en investering som verkar löna sig.

  – Det har varit en rusch sedan november. Nu har vi tolv inackorderade hästar och många har också klippkort till maskinerna. Vi ska bygga ut med fem nya uteboxar för att kunna leva upp till efterfrågan, säger Jessica Pilenberg.

   Skrittbandets lutning och hastighet kan justeras efter behov.
  Skrittbandets lutning och hastighet kan justeras efter behov. FOTO: Jonatan Jacobson

  Bygga ut på sikt

  På längre sikt är Skönabäcks målsättning att rehabcentret ska ha 30 boxplatser för längre behandling. Enligt Jessica var det lyckat att satsa på en mångsidig anläggning, något som inte är så vanligt i Sverige. Hon ser också en konkurrensfördel jämfört med Danmark där priserna är mycket högre. Hittills är det mest skadade tävlingshästar som behandlats men hobbyhästar är också välkomna.

  – Återhämtningstiden varierar beroende på skadan och hästens skick när den kommer hit. Men om vi tar gaffelbandsskador tror jag att vi kan korta ner konvalescensen två till fyra månader, säger Jessica Pilenberg.

  Förebyggande behandling

  Det behöver inte heller röra sig om skador, anläggningen kan även fungera som ett gym i förebyggande syfte. Agria Djurförsäkring gick nyligen ut med kampanjen #stoppahältan för att öka medvetenheten kring hur hältor hos hästar kan motverkas. Enligt försäkringsbolaget är mer än hälften av alla skador på häst någon form av hälta.

  – Det beror till stor del på okunskap att hästarnas träning blir för ensidig. En häst behöver gå både på hårt och mjukt underlag och med våra maskiner kan flera olika muskelgrupper aktiveras, säger Susanne Nord, som ansvarar för hästsport och marknadsföring.

   Spartan Kronos leds till dagens träningspass av Jessica Pilenberg.
  Spartan Kronos leds till dagens träningspass av Jessica Pilenberg. FOTO: Jonatan Jacobson

  Fem olika ben

  Rehabcentret blir Skönabäcks femte ben. Förvaltningsbolaget som driver verksamheten har även utarrenderad växtodling, jaktmarker, satsning på hästsport samt hyresfastigheter. Förutom elva lägenheter finns 70 hästboxar som alla är uthyrda, främst till hästföretagare från trakten.

  2016 färdigställdes en stor arena med fibersand där flera tävlingar arrangeras, bland annat en kvaltävling i dressyr till Falsterbo Horse Show.

  – Vi har även startat en ridklubb som är medarrangör till tävlingarna. Ridsporten har överlag växt sig stark i Sverige, ingen kan längre säga att det bara är en sport för överklassen, säger Susanne Nord.

   Jessica Pilenberg tittar till Gareth Boko som vilar i solariet efter dagens träning.
  Jessica Pilenberg tittar till Gareth Boko som vilar i solariet efter dagens träning. FOTO: Jonatan Jacobson

  Tar över som vd

  Gareth Boko har tränat färdigt på skrittbandet och hingsten leds bort till ett av solarierna av Jessica Pilenberg. Den första mars tar hon över som Skönabäck Swedens vd efter Martin Svedberg. Hon kommer att fortsätta på den inslagna vägen och utveckla verksamheterna.

  – En konferensanläggning är något som vi kommer att titta närmare på eftersom vi gärna vill satsa mer på utbildningar och workshops. Sen vill vi knyta till oss fler hästföretagare från trakten, en veterinärklinik eller sulkyverkstad hade varit intressant, säger Jessica Pilenberg.

  Susanne Nord fyller i:

  – Allt vi har velat genomföra hittills har blivit av så det är väl bara att fortsätta antar jag, säger hon och skrattar.

  LÄS OCKSÅ: Ny kamerateknik övervakar hästenLÄS OCKSÅ: Postnords ändring ställer till problem för uppfödare

   Skönabäcks herrgård uppfördes i början av 1800-talet.
  Skönabäcks herrgård uppfördes i början av 1800-talet. FOTO: Jonatan Jacobson

  Skönabäck Sweden

  Verksamheten drivs av Skönabäck Förvaltnings AB som sedan 1994 äger herrgården belägen en dryg mil norr om Skurup.

  Antal anställda: Tio personer.

  Areal: 75 hektar skog och 320 hektar växtodling som är utarrenderad sedan 2016.

  LÄS OCKSÅ: Varnar för höga arrendepriser

   Skönabäck Sweden är beläget i hästtäta Skurups kommun. Jordbruksmarken är utarrenderad.
  Skönabäck Sweden är beläget i hästtäta Skurups kommun. Jordbruksmarken är utarrenderad. FOTO: Jonatan Jacobson

  Skönabäck Rehab

  Vattenband: Hästen skrittar med minsta möjliga belastning i anpassad vattenhöjd, maskinen stärker ryggmuskulatur och förbättrar undertramp samt bärighet.  

  Skrittband: Hästen går på bandets hårda yta som är utformat att likna dämpning av gräs, lutning och hastighet kan justeras efter behov.  

  Terapeutiskt spa: Vattnet – som innehåller saltlösning, magnesiumsulfat och klor – kyls ner till två grader och syresätts med luftbubblor. Behandlingen motverkar skador på senor, ledband samt mugg och sår. 

  Solarium: Infrarött ljus ökar blodcirkulationen och bidrar till snabbare återhämtning efter ansträngning. Ett av de två solarierna är också utrustat med vibrationsgolv.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen