Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 4 januari

  Frias från ansvar efter spark av häst

  Både arbetsgivaren och ryttarsällskapet frias från ansvar efter att en praktikant sparkats i huvudet.

   Vad som hände när praktikanten sparkades allvarligt gick aldrig att reda ut.
  Vad som hände när praktikanten sparkades allvarligt gick aldrig att reda ut. FOTO: Shutterstock/TT

  Olyckan inträffade för snart två år sedan på en ridklubb i Mellansverige. Praktikanten skulle ensam och utan hjälm ta in en häst från en hage där det gick flera hästar. Hon träffades av en spark i ansiktet på ena kinden och ådrog sig både frakturer och hjärnskakning.

  Åklagare åtalade senare både ridklubben och den skola som praktikanten gick på för arbetsmiljöbrott. Åklagaren hävdade att både skolan och ridklubben brustit i sitt systematiska arbetsmiljöarbete. Han ansåg också att tingsrätten skulle döma ut en företagsbot på minst 250 000 kronor vardera för skolan och ryttarsällskapet.

  Tingsrätten ansåg dock att utredningen inte visat att praktikanten kunnat undvika olyckan även om hon burit hjälm och inte varit ensam på platsen. Hon hade kunnat bli sparkad ändå. Därför är det heller inte ställt utom rimligt tvivel att skolan eller klubben gjort sig skyldiga till brott.

  Tingsrätten väljer därför att fria båda parterna från arbetsmiljöbrott och vållande till kroppsskada.

  Domen kan komma att överklagas.

  Relaterade artiklar

  Till toppen