Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 26 juni

  Solceller god investering på hästgården

  Västerås

  För åtta år sedan bestämde Skästa gårds ägare att det var dags att investera i en egen grön energianläggning. Att det skulle bli just solceller var inte självklart, men nu sitter 634 paneler med kapacitet på 300 000 kWh på stalltaken.

   Tävlingshästen Last April njuter av försommargräset i en av hagarna som ligger närmast stallet.
  Tävlingshästen Last April njuter av försommargräset i en av hagarna som ligger närmast stallet. FOTO: Marion Palm

  Förra sommaren placerades solcellerna i perfekt söderläge på stalltaken hos hästföretaget Skästa gård i Västerås. Skästa gård är ett inackorderingsstall för både elitsatsande ryttare och motionsryttare, dessutom ingår uthyrning av bostäder i verksamheten. På gården driver ägaren Louise Haaga genom sitt andra företag Haaga häst AB också tävlingsstall och träningsverksamhet som sysselsätter 100 ekipage i veckan.

   Louise Haaga driver företaget tillsammans med sin familj. Här tillsammans med tävlingshästen Last April, sin man Kristoffer Haaga och pappa Torbjörn Haaga som är vaktmästare på gården.
  Louise Haaga driver företaget tillsammans med sin familj. Här tillsammans med tävlingshästen Last April, sin man Kristoffer Haaga och pappa Torbjörn Haaga som är vaktmästare på gården. FOTO: Marion Palm

  Verksamheten kräver en stabil elförsörjning och solcellerna sattes på plats precis i tid för att nyttja de sista veckorna av fjolårets extremvärme. Nu har anläggningen snart varit i drift i ett år.

  – Vi tyckte att det var dags. Solcellerna ger oss flera fördelar, det är ett sätt för oss att göra en insats för klimatet men det ger oss också ekonomiska fördelar, säger Louise Haaga som äger och driver Skästa gård.

   Louise Haaga äger Skästa gård och driver även sitt eget företag Haaga häst. Hon är A-tränare i hästhoppning och håller träningar för 100 ekipage i veckan.
  Louise Haaga äger Skästa gård och driver även sitt eget företag Haaga häst. Hon är A-tränare i hästhoppning och håller träningar för 100 ekipage i veckan. FOTO: Marion Palm

  ”Riskfri investering”

  Planerna på egen elproduktion har funnits länge och redan för åtta år sedan började man diskutera olika möjligheter. Förslag som vindsnurror och bränning av hästgödsel har diskuterats, men de lösningarna gick inte ihop rent ekonomiskt.

  – Vi landade i att solceller är det bästa valet för oss. Det känns som en bra och riskfri investering och hittills har vi fått det resultat vi räknat med, säger Kristoffer Haaga som är gift med Louise Haaga och som ansvarat för gårdens solcellsinvestering.

  ATL TV: Därför investerade Skästa gård i solceller

  Minskar sin elförbrukning

  Energin från solcellerna täcker upp företagsdelen som innefattar stallar, belysning och skrittmaskin. Samtidigt lägger man resurser på att minska elanvändningen i verksamheten. All belysning som byts ut ersätts med ledlampor och företaget har investerat i automatisk ledbelysning i ridhuset som tänds vid aktivitet och rörelse.

   Kristoffer Haaga har ansvarat för solcellsinvesteringen. Nu väntar han på att en app som hjälper till att hålla direktkoll på energiproduktionen ska bli klar.
  Kristoffer Haaga har ansvarat för solcellsinvesteringen. Nu väntar han på att en app som hjälper till att hålla direktkoll på energiproduktionen ska bli klar. FOTO: Marion Palm

  – Hela gården förbrukar cirka 300 000 kilowattimmar på ett år och anläggningen ger ungefär hälften av det, säger Kristoffer Haaga.

  – Men om vi lyckas minska vår förbrukning när vi byter utrustning kan anläggningen stå för en större andel av vår elanvändning framöver, fortsätter Torbjörn Haaga.

   Hela gården förbrukar cirka 300 000 kilowattimmar per år och solcellsanläggningen med 634 paneler ger ungefär hälften av det.
  Hela gården förbrukar cirka 300 000 kilowattimmar per år och solcellsanläggningen med 634 paneler ger ungefär hälften av det. FOTO: Marion Palm
   ”Jag vill knappt tänka på hur mycket underlaget har kostat oss, men vi har ett underlag i toppklass och investeringen gör att vi sparar otroligt mycket i veterinärkostnader”, säger Louise Haaga.
  ”Jag vill knappt tänka på hur mycket underlaget har kostat oss, men vi har ett underlag i toppklass och investeringen gör att vi sparar otroligt mycket i veterinärkostnader”, säger Louise Haaga. FOTO: Marion Palm

  Alltid garderade

  Hästföretagarna har valt att lägga sig på en lägre produktionsnivå för att vara säkra på att de inte överstiger sin egen elanvändning i produktionen. Under sommarmånaderna producerar gården mer el än de förbrukar och då kan de sälja el för att sedan köpa tillbaka den för samma pris under de mer solfattiga månaderna.

  – Detta gör att vi är säkrade när anläggningen inte ger lika mycket. På så sätt är vi alltid garderade, säger Torbjörn Haaga.

   Nästa planerade projekt för Skästa gård är att bygga ut ett nytt hagsystem. På så sätt får de chans att låta sina hagar vila och återhämta sig längre.
  Nästa planerade projekt för Skästa gård är att bygga ut ett nytt hagsystem. På så sätt får de chans att låta sina hagar vila och återhämta sig längre. FOTO: Marion Palm

  Från 35 till 100 boxar

  Solcellsinvesteringen är en av de stora satsningar som gjorts sedan Louise Haaga köpte gården 2006. Då fanns det 35 stallplatser i tre stall, ett stort ridhus och tre utomhusbanor. På tretton år har anläggningen utvecklats ordentligt. Nu har gården cirka 100 boxar fördelade på nio stall, ytterligare en stor utomhusbana, en skrittmaskin under tak med plats för åtta hästar och ridhuset, som enligt Louise Haaga är ett utav Sveriges största privatägda, med måtten 83×24 meter, har fått en ordentlig uppdatering när det gäller både underlag och belysning.

  – Vi har varit i gång och byggt ut från och med att vi köpte gården. Nu börjar det gå om så att vi återigen renoverar delarna som vi tog itu med direkt när vi flyttade hit, säger Louise Haaga.

   Tävlingsstallet byggdes 2009 och har en väldigt hög takhöjd. För att vara ett häststall luktar det ovanligt lite häst i stallet. Det beror på de öppningsbara fönster som finns i taket och både bidrar till kraftigt ljusinsläpp och minskad lukt.
  Tävlingsstallet byggdes 2009 och har en väldigt hög takhöjd. För att vara ett häststall luktar det ovanligt lite häst i stallet. Det beror på de öppningsbara fönster som finns i taket och både bidrar till kraftigt ljusinsläpp och minskad lukt. FOTO: Marion Palm

  Tar in veterinäranläggning

  Just nu pågår ett renoveringsarbete i Stall 1 som är det största inackorderingsstallet. Väggarna och boxdörrarna har bytts ut och gör det möjligt för hästarna att socialisera med varandra och golvet i stallgången har ersatts med en gummiblandning som ska vara mer skonsamt för hästarna. Om några veckor kommer veterinär också att finnas på gården. Skästa gård har inlett ett samarbete med Mälarkliniken som får egna utrymmen i det nyrenoverade stallet och som ska vara på Skästa gård varje vecka, både som en service för inackorderingar och för att hästägare i omgivningen ska få närhet till veterinärvård.

  – Samarbeten och utbyte av erfarenheter är det som gör att vi kan fortsätta växa, säger Louise Haaga.

   Gårdens areal är 100 hektar. På 18 hektar odlar Skästa gård eget foder och de får råd kring hur de ska sköta odlingen av bönder i området. ”Vi har lärt oss jättemycket”, säger Louise Haaga.
  Gårdens areal är 100 hektar. På 18 hektar odlar Skästa gård eget foder och de får råd kring hur de ska sköta odlingen av bönder i området. ”Vi har lärt oss jättemycket”, säger Louise Haaga. FOTO: Marion Palm

  Skästa gård

  Omsättning 2018: Cirka 3,5 miljoner

  Areal: 90 hektar.

  Antal anställda: 7

  Grundat: 2006

  Ägare: Louise Haaga

  Investering: 2,6 miljoner

  Tid för att tjäna in investeringen: 10 år.

  Effekt: Solcellerna ger cirka 150 000 kWh. På sommaren överproducerar anläggningen 800 kWh per dygn, men det som säljs då köps tillbaka under vinterhalvåret.

  Relaterade artiklar

  Till toppen