Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 27 oktober

  Sederade hästar och drog ut tänder – får varning

  Djurskötaren utförde ingrepp som endast veterinärer får göra och anmäldes till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård. Där avslogs Jordbruksverkets begäran om prövotid och mannen får i stället en varning.

   Jordbruksverket anmälde senare mannen till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård. ”Oskicklig i sin yrkesutövning” kallade myndigheten mannen, som även hade bristfällig journalföring.
  Jordbruksverket anmälde senare mannen till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård. ”Oskicklig i sin yrkesutövning” kallade myndigheten mannen, som även hade bristfällig journalföring. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Det var i början av förra året som det uppdagades att en djurskötare både sederat och dragit ut vargtänder på minst två hästar – ett ingrepp som endast veterinärer får utföra.

  Överträdelsen upptäcktes av en veterinär som befann sig i samma stall i södra Sverige som den legitimerade djurskötaren. Veterinären påtalade överträdelsen till stallägaren men ska ha blivit utskälld och utslängd ur stallet.

  LÄS MER: Riskerar påföljd efter tandutdragning

  Bristfällig journalföring

  Efteråt anmälde veterinären händelsen till länsstyrelsen som vid kontroll uppmärksammade stora brister i djursjukskötarens yrkesutövning.

  Jordbruksverket anmälde senare mannen till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård. ”Oskicklig i sin yrkesutövning” kallade myndigheten mannen, som även hade bristfällig journalföring.

  Jordbruksverket ansåg att en varning inte var en tillräckligt ingripande åtgärd då överträdelserna sågs som allvarliga och menade att djursjukskötaren skulle sättas på prövotid.

  LÄS ÄVEN: Djursjukskötare kan få prövotid

  Får varning

  Ansvarsnämnden slår nu fast att djurskötaren i flera avseenden har åsidosatt sina skyldigheter som djurhälsopersonal. Man skriver även att händelsen skett uppsåtligen och att de fel som djurskötaren gjort sig skyldig till framstår som förhållandevis allvarliga.

  Men bedömningen anser också att ord står mot ord på avgörande punkter och avslår alltså Jordbruksverkets begäran om prövotid för djurskötaren.

  Ansvarsnämnden tilldelar i stället en disciplinpåföljd i form av en varning.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen