Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 8 juli 2019

  Länsstyrelsen får bakläxa

  Först efter tre år kom kravet från länsstyrelsen på 12 000 kronor i avgift för missen att inte förpröva stallombyggnationen.

   De flesta ny-, om- eller tillbyggnader måste förprövas av länsstyrelsen. Arkivbild.
  De flesta ny-, om- eller tillbyggnader måste förprövas av länsstyrelsen. Arkivbild. FOTO: Shutterstock

  Paret i Östergötland beslutade sig för att bygga om i sitt stall för att utöka verksamheten och få plats med fler hästar. De missade kravet på förprövning från länsstyrelsen och trodde att det räckte med en besiktning efter färdigställandet.

  När ombyggnationen upptäcktes beslöt länsstyrelsen att paret skulle betala den särskilda avgiften som utgår vid liknande fall. Avgiften bestämdes till 12 000 kronor.

  Men det tog länsstyrelsen tre år att komma fram till det beslutet, från januari 2016 när länsstyrelsen gjorde en djurskyddskontroll till januari 2019 då beslutet kom. Under den tiden dröjde det 1,5 år tills paret fick yttra sig i saken, till augusti 2017, vilket paret också gjorde inom fastställd tid. Sedan tog det ytterligare 1,5 år innan beslutet kom.

  Paret beslöt sig för att överklaga beslutet och begära avgiftsbefrielse eller i andra hand nedsättning till halva avgiften.

  Nu har de fått medhåll av Förvaltningsrätten i Jönköping. Förvaltningsrätten konstaterar i sin dom att det mot bakgrund av den långa handläggningstiden finns skäl till halv befrielse från avgiften. Rätten säger också att inget framkommit som tyder på att paret själva fördröjt länsstyrelsen handläggning av avgiftsärendet.

  ”Ärendet framstår dessutom som relativt enkelt”, skriver Förvaltningsrätten i domen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen