Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 18 juni 2019

  Sänkt moms men inte för alla

  Det blir sänkt moms för naturguidning från 25 till 6 procent. Men dit räknas till exempel inte turridning.

  FOTO: Shutterstock/TT

  2017 beslöt riksdagen att anta regeringens förslag på sänkt moms för det som kallas naturguidningen. Momsen skulle sänkas från 25 procent till 6 procent för verksamhet utanför tätorter.

  I den budget från Moderaterna och Kristdemokraterna som röstades igenom i riksdagen i december förra året var sänkningen dock borta. Men i vårändringsbudgeten, som lades fram av S, C och L, var momssänkningen tillbaka. Beslutet förväntas tas i riksdagen på tisdagen.

  Tolkningen av vad som är naturguidning, eller ”förevisning av naturområde” som det heter i lagtexten, är däremot inte helt klart. Till naturguidning för sex procents moms räknas till exempel guidade vandringar till fots, på cykel eller skridskor, fågelskådning och viltspaning. Däremot anser Skatteverket att verksamhet som turridning, hundspannskörning eller forsränning ska ha 25 procents moms.

  Skatteverkets inställning har bland annat överklagats av ett forsrännarföretag i Norrland.

  – Vi vill ha en bredare och enklare tolkning av momsen, säger Pär Innala i Naturturismföretagarna till Nordsverige.

  Relaterade artiklar

  Till toppen