Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 15 oktober 2017

  Så driver stjärnkusken sin travfabrik

  Lökene gård som drivs av travtränaren och kusken Björn Goop har sju stall med plats för 100 tävlingshästar. En anläggning där medarbetarna betyder allt för att hästarna och Björn Goop ska kunna göra sitt yttersta på tävlingsbanorna.

  Solen strålar och luften hög och klar. I allén upp mot Lökene gård skrittar en travhäst med sulky på väg ned till banan. Allén kantas av vita stängsel så långt man kan se och överallt är det hästar, hästar och hästar. Utanför stallet står en lastbil med hästkärra som snart ska ge sig av mot Göteborg, på höjden ovanför storstallet står en större lastbil som just packas för Oslo medan en tredje mindre bil precis är på väg mot Stockholm och Solvalla.

  – Det är trav på tre ställen i kväll, själv ska jag köra till Oslo lite senare, berättar Björn Goop när han kliver ur sulkyn efter ett snabbjobb. Han instruerar skötaren på franska och hästen leds i väg till duschspiltan.

   Mannen med guldhjälmen - Björn Goop som tidigare i sommar vann Elitloppet med Timoko.
  Mannen med guldhjälmen - Björn Goop som tidigare i sommar vann Elitloppet med Timoko. FOTO: Mari Nälsén

  Det är människor överallt, i ena änden av stallet högtryckstvättar man, i en annan arbetar hovslagare, hästar borstas och selas av och på samtidigt som det mockas och körs balar med spån. Utanför stallen körs hjullastare fram och tillbaka med spån, en hund ligger och vilar i gräset och en häst traskar i skrittmaskinen.

  Ingen egen skörd

  Gården är på 200 hektar och det mesta består av travbanor och hästhagar. All övrig mark arrenderas ut och det skördas inget på egen hand, vare sig grovfoder eller spannmål.

   Lökene Gård 200 hektar främst bestående av travbanor och hagar, resterande mark arrenderas ut.
  Lökene Gård 200 hektar främst bestående av travbanor och hagar, resterande mark arrenderas ut. FOTO: Mari Nälsén

  – Vi köper närproducerat foder av våra grannar däremot, berättar Björn Goop som är extremt noga med just grovfodret. Det kan utgöra hela skillnaden om en häst är framgångsrik eller inte.

  LÄS MER: Småföretagen på väg mot rekordår

  Anläggningen som Björn tog över efter pappa Olle Goop för ett tiotal år har som sagt 100 hästar uppstallade. Det kräver kompetenta medarbetare och Stall Goop har i dag cirka 25 anställda. Främst handlar det om skötare som var och en har hand om åtta hästar per person.

   Stall Goop har varit framgångsrika på travbanorna mycket länge. i slutet av 1980-talet köpte de Lökene gård och startade verksamheten här.
  Stall Goop har varit framgångsrika på travbanorna mycket länge. i slutet av 1980-talet köpte de Lökene gård och startade verksamheten här. FOTO: Mari Nälsén

  – Varje person som jobbar här är oerhört viktig i vår kedja. Hästarnas skötare bär ett stort ansvar för framgångarna och de måste vara uppmärksamma och kommunicera med sina hästar. Ett litet, litet misstag kan vara ödesdigert.

  Björn tävlar med de flesta hästarna

  Hästarna är alla tävlingshästar eller blivande i träning. Hästägarna stallar in dem och låter Stall Goop tävla och träna dem. Björn Goop själv står för 90 procent av allt tävlande själv men hyr in andra kuskar eller låter hästarnas skötare tävla resterande.

   Guldhjälmen.
  Guldhjälmen. FOTO: Mari Nälsén

  Att vara hästskötare hos stall Goop är en enda lång läroperiod. Arbetet kräver ingen utbildning utan det viktigaste är att man har en bra djurkänsla.

  – Det här yrket är nog ett av få där man kan komma direkt från grundskolan, lära sig sköta hästar, träna och tävla och sedan gå direkt till egen verksamhet. Vi har nog ett 30-tal medarbetare som gjort just så, säger Björn Goop.

  LÄS MER: Tänk på detta när du anställer

   Björn Goop tog över anläggningen för ett tiotal år sedan men har jobbat på Stall Goop sedan mitten av 1990-talet.
  Björn Goop tog över anläggningen för ett tiotal år sedan men har jobbat på Stall Goop sedan mitten av 1990-talet. FOTO: Mari Nälsén

  Förutom hästskötarna finns en lastbilschaufför som ansvarar för att köra hästar, två gårdskarlar som har ansvar för att serva allt runtomkring så att det fungerar i stallet. Dessutom sladdar de travbanan, ett jobb som vintertid aldrig tar slut.

  – Vintertid sladdar vi travbanan dygnet runt så att den inte fryser, berättar Björn Goop.

   Tvättning av stall - bakom framgången står ett 25-tal anställda som ansvarar för de 100 tävlingshästarna.
  Tvättning av stall - bakom framgången står ett 25-tal anställda som ansvarar för de 100 tävlingshästarna. FOTO: Mari Nälsén

  Utöver de fast anställda finns en rad andra människor runt om. Hovslagarna är sina egna men har Stall Goop som i stort sett sin egen kund, veterinärer som kommer två dagar i veckan och chaufförer som hyrs in extra när det behövs. Medarbetarna kommer från hela Europa även om de lokala värmlänningarna är i majoritet. Men så har Stall Goop två stall i Frankrike också, ett i Paris utkanter och ett i Normandie. I de stallen finns åtta anställda och ett 30-tal hästar.

   Sofia Hansson, hästskötare har sett nordens alla travbanor under de två år hon varit anställd. Här med montéhästen The Patriot.
  Sofia Hansson, hästskötare har sett nordens alla travbanor under de två år hon varit anställd. Här med montéhästen The Patriot. FOTO: Mari Nälsén
   I väntan på nästa träningspass.
  I väntan på nästa träningspass. FOTO: Mari Nälsén

  Lökene gård

  200 hektar.

  100 stallplatser.

  sju stall.

  Stall Goop köpte Lökene i slutet av 1980-talet av Karlstad kommun. Då fanns inga stall och inga travbanor utan det har tillkommit successivt.

   Ständigt på väg till en bana någonstans.
  Ständigt på väg till en bana någonstans. FOTO: Mari Nälsén

  Björn Goop

  Ålder: 40 år.

  Började arbeta hos pappa Olle Goop i mitten av 1990-talet för att sedan helt ta över verksamheten för ett tiotal år sedan.

  Karriär: Vann sitt första travlopp 1994.

  Svenskt rekord i antal kusksegrar under en och samma säsong (501/2006).

  Vunnit elitloppet 2006, 2014, 2017.

  allsvensk kuskchampion 2004-2015, den enda kusk någonsin att nå tolv allsvenska kuskchampionat någonsin.

  Yngste kusk någonsin att nå 2000 segrar (2006).

  Yngste kusk någonsin att nå 3000 segrar (2008).

   Hästar överallt.
  Hästar överallt. FOTO: Mari Nälsén
   Lastbilen har egen chaufför men ibland hyr man även in externa personer som kan köra.
  Lastbilen har egen chaufför men ibland hyr man även in externa personer som kan köra. FOTO: Mari Nälsén

  Skötaren berättar

  Ingen dag är den andra lik

  Sofie Hansson har arbetat hos Stall Goop i två år. Hon trivs bra men säger att arbete och fritid flyter ihop.

  – Vi har arbetstid mellan sju och fyra men är en häst sjuk så finns ju inga möjligheter att man kan gå hem. Det gäller att man har en förstående familj.

  Hon har åtta hästar att ta hand om dagligen, hästar hon även följer när de tävlar på olika banor runt om i Norden.

  – Jag har nog sett varenda travbana i Sverige och Norge, säger hon och skrattar.

  Hon hyllar Björn Goop som arbetsgivare och tycker att hon inte kan ha en bättre arbetsplats och arbetsmiljö.

  – Allt är tipptopp i ordning. Gräset är klippt, gångarna krattade, allt fungerar. Sedan är det en vacker plats också. Speciellt vid den här tiden på året. I november uppskattar man det inte lika mycket.

  LÄS OCKSÅ: Stort ridhus satt i karantänLÄS OCKSÅ: Nätverk stöttar bönder i krisLÄS OCKSÅ: Fler uppfinningar ska gagna hästnäringen

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen