Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 12 februari

  Rörflen blir strö och foder

  Sedan några år tillbaka använder Cecilia och Fredrik Haby det fleråriga gräset rörflen som strö till hästarna. I spåren av sommarens torka testade de i år att även ta rörflenet som foder.

   Rörflen är ett kraftigt gräs som kan bli upp emot två meter högt. Cecilia Haby använder det både torrt som strö och i år även som foder: ”Hästarna gillade det", säger hon.
  Bild 1/2 Rörflen är ett kraftigt gräs som kan bli upp emot två meter högt. Cecilia Haby använder det både torrt som strö och i år även som foder: ”Hästarna gillade det", säger hon. FOTO: IBL Bildbyrå/Sofia Gustafsson
   Cecilia Haby provar rörflen både som stallströ i lösdrift och som foder efter sommarens torka och foderbrist.
  Bild 2/2 Cecilia Haby provar rörflen både som stallströ i lösdrift och som foder efter sommarens torka och foderbrist. FOTO: Sofia Gustafsson

  Cecilia Haby driver en hästgård tillsammans med sin man Fredrik i Sjöbyn utanför Säffle. Inriktningen är ridhästavel, inackordering och vallodling.

  – Vi säljer hösilage och även lite hö om vädret varit tillräckligt bra för tork på slag, men vi anlitar hjälp för att pressa och plasta, säger Cecilia Haby.

  För cirka fem år sedan hade maskinentreprenören en rörflensbal kvar i pressen när han kom.

  – Jag hade aldrig sett rörflen tidigare, men googlade lite på det. Det året använde vi balen till bukfylla och tidsfördriv för de hästar som inte behövde lika mycket protein som unghästarna, säger Cecilia.

  Rörflen blev lösning

  Samtidigt hade det varit svårt att få tag på halm som strö till lösdriften. Då föddes idén att själva så rörflen och ta som strö.

  – Vi valde att så ett hektar men första skörden kunde inte tas förrän efter två år.

  I gengäld är rörflen ett flerårigt gräs och som inte behöver sås om så ofta. Jordbruksverket anger intervall för omläggning på 10 till 15 år.

  Väljer att slå på våren

  Vallen ger omkring tio storbalar per år som används både som strö och sysselsättning som ökar tuggtiden för hästarna. Enligt Cecilia kan rörflen damma lite men de har själva inte haft något problem med just det.

  – Rörflen kan slås på hösten innan snön eller tidigt på våren. Vi har valt våren eftersom jag tror det är större risk för mögel om rörflenet får ligga på sträng över vintern under snön.

  Cecilias erfarenhet är också att man bör tänka på att välja en väldränerad åker när man sår rörflen eftersom det slås tidigt på säsongen då det fortfarande kan vara blött.

  – Vid slåtter måste man använda en slåtterkross som man kan ta bort krossen på. Rörflenet är väldigt poröst så annars blir det bara smulor. Det är likadant när man pressar, det måste göras utan knivar.

  Både halm och foder

  I samband med årets torksommar och kraftigt minskade vallskördar provade Cecilia och Fredrik att istället plasta in rörflenet.

  – Vi tog det helt enkelt som halm i april och sedan som foder i början av juli. Det funkade fint och hästarna gillar det. Men det innehåller väldigt mycket energi och mycket lite protein.

  Det stämmer med resultaten från många andra grovfoderanalyser från årets vallskörd.

  – Hur värdena skulle bli en ”vanlig” sommar vet vi ju inte.

  Odling av rörflen

  Rörflen är en långliggande vallgröda. Fältet bör vara fritt från svackor och rotogräs. Rörflen sås grunt i rena bestånd. De små fröna gror långsamt. Lämplig utsädesmängd är 8-12 kilo per hektar med cirka 10-15 centimeters radavstånd.

  Tredje året efter sådd har rotsystemet utvecklats och vallen kan ge full skörd. En välskött rörflenvall som gödslats varje år och klarat sig från körskador kan hålla minst 10-15 år innan den måste etableras om.

  Källa: Jordbruksverket

  Relaterade artiklar

  Till toppen