Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 13 februari 2019

  Rörflen gav positiva dopningsprover

  På 80-talet kom larm om positiva prover hos travhästar för dopningsklassade ämnet hordenin. Orsaken var rörflen som getts som foder.

   Peter Kallings, sakkunnig i dopningsfrågor åt bland annat Svensk Travsport.
  Peter Kallings, sakkunnig i dopningsfrågor åt bland annat Svensk Travsport. FOTO: Stiftelsen Hästforskning

  Flera positiva prover för det dopningsklassade ämnet hordenin blev starten på en omfattande undersökning för att hitta orsaken. Hordenin liknar efedrin och amfetamin och skulle eventuellt kunna ha effekt på hjärtkapacitet och andning.

  Säkerhetsavdelningen vid Svensk travsport började leta efter källan tillsammans med försöksstall och laboriatorier. Man visste att hordenin kunde finnas i groddat korn och rörflen. Resultatet visade att ämnet i de nivåer som visats i proverna skulle kunna komma från maltgroddar i foder till nöt, i grott korn eller eventuellt från rörflen.

  ”Några år senare uppdagades nya hordeninfall från ett travstall där det visade sig att hästarna fått hö som huvudsakligen bestod av rörflen”, skrev Peter Kallings, sakkunnig i dopningsfrågor åt bland annat Svensk Travsport och före detta forskningschef Stiftelsen Hästforskning, i en rapport från 1990.

  Ett parti av höet köptes in och gavs till ett antal försökshästar. Försöken visade att rörflenet innehöll hordenin men efter studier av effekten drogs slutsatsen att nivåerna inte skulle kunna påverka prestationsförmågan hos tävlingshästar. Men ämnet finns på listorna som dopningsklassat.

  – Sedan dess har ett gränsvärde införts på europeisk basis, vilket används även av det svenska dopningslabbet på Statens veterinärmedicinska anstalt. Över detta räknas som dopning, under sker ingen åtgärd, säger Peter Kallings i ett mejl till ATL.

  Relaterade artiklar

  Till toppen