Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 25 juli 2018

  Hästägare är räddningen för Roger Björklund

  Luleå.

  Utan hästägare skulle Roger Björklind inte kunna fortsätta att hålla landskapet öppet.

  – De senaste tio åren har jag sålt hö till dem, säger han.

   ”Det är hästägarna som gör att jag kan hålla markerna öppna”, menar Roger Björklund som uteslutande har hästfolk bland hökunderna.
  ”Det är hästägarna som gör att jag kan hålla markerna öppna”, menar Roger Björklund som uteslutande har hästfolk bland hökunderna. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Roger Björklund är född och uppvuxen på gården i byn Brändön utanför Luleå. Hans mamma bor i huvudbyggnaden från 1750-talet. Själv bor Roger och hans fru Astrid i en villa intill och nu har hans äldsta dotter byggt ett eget hus med sin familj.

  – Det här är en riktig släktgård. Hela min barndom var jag med och jobbade med min pappa i jordbruket. När han dog i cancer 2002 fortsatte jag med verksamheten. Då hade han gjort sig av med mjölkkorna och satsat på tjurar i stället.

  Parallellt med jordbruket har Roger Björklund hela tiden arbetat på Scania.

  – Det har varit tuffa år att ha två jobb och hinna med familj och småbarn. Jag har haft en väldigt förstående fru.

  Hästägare blev räddningen

  2005 bestämde han sig för att göra sig av med tjurarna. Frågan var bara vad han skulle göra med vallen. Räddningen blev två hästägare i byn. Ryktet spreds till andra hästägare och ridskolor och om han fick mycket hö något år annonserade han på Blocket. Genom åren har Roger Björklund lärt sig mycket om vilken typ av grovfoder som passar hästarna.

  – Hästägare är kräsna kunder. Det är viktigt för dem att få rätt foder.

   Skördeminskningen var påtaglig även på Brändön. Roger räknar med att höskörden var 30 procent mindre mot normalt.
  Skördeminskningen var påtaglig även på Brändön. Roger räknar med att höskörden var 30 procent mindre mot normalt. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Höet måste vara riktigt torrt. Roger Björklund tar analyser och ser till att det har en torrsubstans på 65 till 70 procent i stället för bara 50 procent som fungerar bra till kor.

  – Jag låter det ligga kvar och torka åtminstone två dagar efter jag har slagit det och då är det förstås viktigt att det enbart är sol och fint väder.

  Väntar till i juli

  Sedan ska det inte vara alltför kraftigt. I Norrbotten går det bra att slå vid midsommar till nötkreaturen. Men Roger Björklund har lärt sig att vänta till runt den 10 juli.

  – Det är bättre att höet får växa ut en bit så det inte är lika kraftigt.

  Just nu är han i full gång med skörden. Han plastar och kör hem till gården direkt.

  – Jag vill inte riskera att de står i vatten eller går sönder.

  Roger Björklund sår bara in timotej som hästarna gillar. Även om det är mycket att tänka på tycker han att hästägarna är en bra kundgrupp att jobba med.

  – Ridsporten växer hela tiden så det finns ett ökat behov. Jag har kunder ända från Gällivare som kommer hit och hämtar foder. Utan alla hästar hade jag inte kunnat hålla mina marker öppna.

  Bättre än i södra Sverige

  Nu säljer han cirka 50 ton hösilage varje år som han odlar på sina 18 hektar. I år kommer priset förmodligen att stiga till cirka 400 kronor per bal på grund av torkan och ökade bränsle- och plastkostnader. Den torra och varma våren och sommaren ställer till problem.

  – Det blir 30 procent mindre skörd på grund av torkan i år. Det regnade inte på flera veckor i maj och nu är det likadant sedan flera veckor. I stället för 150 balar kanske det bara blir drygt 100 och mina kunder måste köpa på annat håll också. Men det är inte riktigt samma katastrofläge som i södra Sverige.

   I dag är Roger Björklund tjänstledig från jobbet på Scania för att uteslutande ägna sig åt jord- och skogsbruk.
  I dag är Roger Björklund tjänstledig från jobbet på Scania för att uteslutande ägna sig åt jord- och skogsbruk. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Satsar på heltid

  Roger Björklund har tagit tjänstledigt från sitt jobb på Scania för att uteslutande ägna sig åt jord- och skogsbruket.

  – Det blir ingen jättestor lönsamhet men jag och min fru skär hellre ner på utgifterna och gör något som vi verkligen gillar. Och det bästa jag vet är att arbeta på gården.

  LÄS OCKSÅ: Fagra men farliga växter LÄS OCKSÅ: Foderbrist kan tvinga hästar till slakt

  Höbonden i Brändön

  Namn: Roger Björklund

  Ålder: 54 år

  Familj: Frun Astrid och de vuxna barnen Malin, 31 år, Sara, 29 år, och Erik, 25 år, med partners och två barnbarn som är två år och tre månader.

  Bor: I Brändön, två mil utanför Luleå, på en släktgård från 1750-talet.

  Verksamhet: Äger 118 hektar, varav han odlar vall på 18 hektar. 92 hektar är produktiv skogsmark. Säljer uteslutande hö till hästägare.

  Relaterade artiklar

  Till toppen