Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 24 augusti 2017

  Ridsporten vill ha licens för häst

  "Vi behöver ha en licens för att vara hästägare. Okunnigheten är för stor"

   Ridsportens toppar vill ha licens för att ha häst.
  Ridsportens toppar vill ha licens för att ha häst. FOTO: Mostphotos

  Svenska Ridsportförbundet har anordnat flera seminarier under EM i Göteborg i veckan, och just denna – From the horse’s perspective – hölls tillsammans med European Equestrian Federation och World Breeding Federation for Sport Horses.

  I takt med att ridsporten vuxit har också fler ögon riktats mot sporten, och diskussionerna om tävlingshästars välfärd har intensifierats.

  Hanfried Haring, president i European Equestrian Federation, lanserade sin åsikt vid ett seminarium om hästvälfärd.

  – Det är inte bara vi som bestämmer vad som är rätt och fel. Vi som hästmänniskor har fångats i gammalt tänkande under lång tid. För att använda hästen har vi fått en social licens från samhället, och om vi missbrukar den kommer inga föräldrar att skicka sina barn till ridskola och inget TV-bolag vill sända hästsport, sa Hanfried Haring.

  Och påpekade att man kan tycka vad vill om det, men det är en beskrivning av läget, och förbundet behöver agera.

  Smarta vapenhandlare

  – Vi lever inte längre i en värld där kunskapen förmedlades från farfar. Förr var hästen ett vapen, och vapenhandlare är smarta; de visste att kavallerihästarna måste hålla i åtminstone tio år och anpassade sig till det.

  Vilket återspeglades i uppfödning, utbildning och hästhållning. Det tyska ridsportförbundet har utbildning som kan motsvaras av en licens som alla kan ta, och den har tre fördelar, förklarade Hanfried Haring: man gör något för hästen, man kan faktiskt tjäna pengar på att ha utbildningen och man låter inte staten ta över och bestämma.

  – Folk som är nya i ridsporten vill lära sig, och det är vår förbaskade skyldighet att undervisa dem.

  Som en jägarlicens

  Hanfried Haring har en stark åsiktsfrände i ordföranden för European Horse Network, Mark Wentein, från Belgien, som också höll anförande under seminariet:

  – Licens för häst skulle kunna vara som jägarlicens. Och vad säger försäkringsbolagen? Är det logiskt att vem som helst kan ta hem en häst utan att veta vad den ska äta eller hur den ska hanteras?

  Även Mark Wentein manade till utbildning, och berättade att EU-ledamoten Julie Girling nyligen fått en nästan total majoritet i EU-parlamentet att rösta för en rapport om ansvarsfullt hästägande. Nu är det inte tävlingshästarna som lider mest; i många europeiska länder finns hästar som ingen vill ha, och som varken får foder, hovvård eller annan skötsel.

  Ingår i bilden

  Tävlingshästarna kan dock ibland sorteras in under en del av rapportens problembild: omgivningar med otillräckligt utrymme (små rasthagar), långa perioder utan tillfälle att komma ut och röra sig fritt eller interagera socialt med andra hästar och tråkiga avslutningar på livet.

  – I tusentals år har ingen ifrågasatt att vi använder hästar hur och till vad vi vill. Men synen på djur har ändrats dramatiskt i Europa under senare decennier, och förändringen accelererar. Djurskyddsföreningar blir fler, zoologiska trädgårdar stängs och vegetariska och veganska kokböcker är bestsellers, exemplifierade Hanfried Haring.

  Efter seminariet hölls ett möte mellan de närvarande ländernas organisationer, och man enades om att framföra en viljeyttring i samma riktning som Hanfried Harings och Mark Wenteins till det europeiska förbundet, för att få med de andra länderna som ingår.

  Fakta: From the horse’s perspective

  Seminariet From the horse’s perspective hölls som en mötesplats mellan forskare och företrädare för ridsportens organisationer i Europa. Syftet var att förmedla kunskap om ny forskning i ämnen som har nära beröring med sportvärlden, som banunderlag, hästens syn, genetik och hästhållning i lösdrift.

  Läs mer: Missa inte chansen att registrera hästenLäs mer: Mörker inga problem om man är hästPREMIUM. Större medvetenhet om risker i hästjobbPREMIUM. Så ska de locka turister till häst

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen