Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 4 november 2020

  Ny teknik ska ge bättre ryttare: ”Ett nytt sätt att lära sig rida”

  Stockholm.

  Det nystartade horsetech-företaget Rider's position vill förhindra träningsskador på både häst och ryttare med hjälp av en ny app. Genom att använda sig av samma system som för skidåkare kan nu ryttares sits analyseras in i minsta detalj.

   Ett speciellt bälte och en mobiltelefon är allt som behövs för att få tillgång till en detaljerad sitsanalys.
  Ett speciellt bälte och en mobiltelefon är allt som behövs för att få tillgång till en detaljerad sitsanalys. FOTO: Alina Österström

  För att uppmärksamma den stora potential som finns inom hästnäringen har Agro Sörmland, en mötes- och utvecklingsarena för biobaserade näringar, startat ett företagarprojekt, något som ATL tidigare har rapporterat om.

  Ett företag som deltar i projektet heter Rider’s position, som utvecklar en app för att förbättra ryttares sits. Företaget vann nyligen pris i Sverigefinalen av Venture cup, i kategorin ”Best traction” som belönar uppstartsföretag som med små medel lyckas nå ut med sitt budskap och locka kunder.

  Grundarna till Rider’s position menar att sätet och positionen är ryttarens viktigaste sätt att kommunicera med hästen. Men det kan vara svårt att som tränare göra en objektiv bedömning av ryttarens sits. Med hjälp av ett bälte, som mäter ryttarens alla rörelser, går det att få fram grafer som svart på vitt ger exakt information om hur du sitter i sadeln.

  – Om man väger 60 kilo och sitter en centimeter snett på hästryggen, då är det sex extra kilo för hästen att bära upp. Det medför träningsskador på både häst och ryttare, vilket vår app kan hjälpa till att undvika, säger Mari Zetterqvist Blokhuis som är filosofiedoktor och har forskat inom ämnet.

  Hon är även ridlärare och en av de ledande i landet på just sits, samt en av Rider’s positions grundare.

   Mari Zetterqvist Blokhuis och CharLotta Mantell som har startat och driver företaget riders position.
  Mari Zetterqvist Blokhuis och CharLotta Mantell som har startat och driver företaget riders position. FOTO: Alina Österström

  ”Nytt sätt att lära sig rida”

  Rent praktiskt går det till så att ryttaren sätter på ett speciellt utformat bälte under bröstet och har en mobiltelefon i fickan. Bältet mäter ryttarens rörelser i tre dimensioner. Kurvor utformas därefter genom appen, samtidigt som ritten videofilmas.

  – Sedan analyserar vi kurvorna och ser så de stämmer överens med det vi ser på videon. Utifrån det kan vi ge tips och övningar på hur man kan förbättra sitsen, berättar Mari Zetterqvist Blokhuis.

   Bältet mäter ryttarens sits i tre dimensioner.
  Bältet mäter ryttarens sits i tre dimensioner. FOTO: Alina Österström

  Hon och medgrundaren CharLotta Mantell arbetar nu med att samla in så mycket material som möjligt för att göra kurvorna bättre och mer tillförlitliga.

  Den digitala produkten riktar sig till ryttare i alla olika grenar inom ridsporten och kan användas av alla – från nybörjare till proffs. Analyser har redan gjorts på elitryttare i olika grenar och på så sätt kan exempelvis en ridskoleryttare jämföra sin sits med sin förebild.

  – Det kommer att bli ett nytt sätt att lära sig rida. Får man hjälp att sitta rätt redan från början kommer det både att ge mer nöje till ryttarna och mer hållbara hästar, säger Mari Zetterqvist Blokhuis.

   Efter att ha ridit med bältet får man med hjälp av olika grafer reda på exakt hur man sitter på hästryggen.
  Efter att ha ridit med bältet får man med hjälp av olika grafer reda på exakt hur man sitter på hästryggen. FOTO: Alina Österström

  Samma system som för skidåkare

  Själva tekniken som används är samma som för bland annat löpare och skidåkare.

  – Vi ser att man har mätt saker i andra sporter väldigt länge, men ridsporten ligger efter. Vi tog därför hjälp av teknikprofessorn Christer Nordström som är expert inom rörelseanalys. Han har tagit fram system för skidåkare och löpare där man mäter rörelser i realtid och som vi kommit på även passar på hästryggen.

  Utöver sitsanalysen har företaget utvecklat en del andra digitala tjänster. Bland annat kan man genom mobilen mäta rörelsesensorer och få en rytmcoach som i realtid berättar vad man bör tänka på genom ett par hörlurar.

   Mari Zetterqvist Blokhuis är ledande i Sverige när det kommer till sits. Hon har även forskat på ämnet och är sedan länge dressyrtränare.
  Mari Zetterqvist Blokhuis är ledande i Sverige när det kommer till sits. Hon har även forskat på ämnet och är sedan länge dressyrtränare. FOTO: Alina Österström

  Hästnäringen ligger efter

  Flera horsetech-företag blomstrar just nu och många etablerar sig utomlands. Trots det menar Mari Zetterqvist Blokhuis att hästnäringen släpar efter andra branscher inom de gröna näringarna.

  – Det är inte många som vet att vi har fler hästar än mjölkkor i landet. Hästnäringen ligger efter i såväl teknik som ekonomi, något vi hoppas att det ska bli ändring på i framtiden.

  Rider’s position

  Bolagsform: Aktiebolag

  Grundat och grundare: 2019 av Mari Zetterqvist Blokhuis och CharLotta Mantell

  Aktuella med:

  • Rider’s position coach – en virtuell coach som ger visuell feedback om ryttarens säte och position i realtid.

  • Datadriven sitsanalys – med hjälp av ett ”smart belt” som mäter sitsen i tre dimensioner. Med hjälp av den insamlade datan görs en rörelseanalys och ryttaren får förslag på vad hen bör träna på.

  • Rider’s position rytm coach (ej lanserad än) – en app som mäter rytmen och ryttaren kan få feedback från tränare i realtid.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen