Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 8 juni 2018

  Mocka hagen och minska parasiterna

  Att mocka beteshagen två gånger i veckan gjordes stor skillnad på förekomsten av parasiter visar unik svensk studie.

   Att mocka beteshagen två gånger per vecka minskade parasittrycket ordentligt visar ett examensarbete från SLU.
  Att mocka beteshagen två gånger per vecka minskade parasittrycket ordentligt visar ett examensarbete från SLU. FOTO: Lena Karlsson

  Studien, som gjordes som ett examensarbete vid SLU av hipplogen Helena Thorolfson Rainamo, är den första i sitt slag i Skandinavien när det gäller att mäta effekten av hygieniska åtgärder på beten.

  Tidigare har rekommendationen varit att avmaska hästar på bete regelbundet med åtta veckors intervall. Men i takt med ökad resistens hos parasiter mot de avmaskningsmedel som finns på marknaden har Sverige gått mot en restriktiv hållning när det gäller användning av preparaten.

  Nu visar Helena Thorolfson Rainamos studie att regelbunden mockning av beteshagar gör stor skillnad på förekomsten av parasiter. Trots att bara tre hästar, som alla hade urskiljbara ägg av parasiter, ingick i studien anses resultaten entydiga.

  Mockning två gånger per vecka visade sig vara tillräckligt för att minska för att antalet larver. Resultatet visade att antalet blodmasklarver i gräset var betydligt lägre i den mockade hagen jämfört med den omockade.

  LÄS OCKSÅ: Missbildade kotor får hästar att störta

  I studien konstateras att det är viktigt att avlägsna träcken som innehåller ägg innan de utvecklas till larver. Så snart de kläcks rör sig larverna från träckbollarna och ut i gräset. I den hage som mockades påträffades larver enbart vid två tillfällen.

  Däremot var skillnaden tydlig beroende på väderlek. Fuktig väderlek med 10-25 grader varmt anses mest gynnsamt för parasiterna. Under den varma torra perioden hittades inga larver alls. Två veckor efter en regnperiod uppmättes däremot den största mängden larver i studien.

  LÄS OCKSÅ: Fler hingstar positiva för Warmblood Foal Fragile Syndrome

   Amazones Horsehopper, som både betesputsar och samlar upp gödseln.
  Amazones Horsehopper, som både betesputsar och samlar upp gödseln. FOTO: Amazone

  Så gjordes studien

  En hage som inte betats av häst på två år delades i två lika stora delar. Hästarna gick växelvis i hagarna ungefär lika lång tid.

  Den ena hagen mockades två gånger per vecka för hand.

  Gräsprover togs från båda hagarna varannan vecka under hela betesperioden. Träckprov från hästarna togs vid två tillfällen.

  Källa: Hästsverige

  Olika sätt att mocka beten

  Manuell mockning med grep och skottkärra.

  Dammsugare som suger upp gödseln.

  Mindre och större maskiner som sopar eller plockar upp gödseln och kan dras med fyrhjuling, trädgårdstraktor eller traktor.

  Traktordragna stora maskiner som både betesputsar och plockar upp gödseln.

  För anläggningar med stort antal hästar men begränsad tillgång till betesmark kan grusning av rasthagar bidra till att hålla parasittrycket nere.

  Relaterade artiklar

  Till toppen