Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Häst 12 oktober

    Brist på hästrecept – här är köttuppfödarens egna

    Sara Rosqvist på Äspinge Kött är först i Sverige att erbjuda köttlådor med hästkött. Hon vill gärna att fler får upp ögonen för hästköttets fördelar. Här är två av hennes bästa hästrecept.

     Här är två av köttproducentens bästa hästrecept.
    Här är två av köttproducentens bästa hästrecept. FOTO: Mostphotos/Lena Karlsson

    När Sara Rosqvist inte hittade så mycket recept på maträtter med hästkött så modifierade och provlagade hon sig fram till nya varianter på gamla välkända rätter. Här bjuder vi på två av dem.

    Läs också: Hon satsar på häst i köttlådorna

    Fyllda hästlövbiffar

    Här är en rätt som passar bra på hösten när det finns svamp i skogen.

    Ingredienser:

    hästinnanlår

    creme fraiche

    skogschampinjoner eller kantareller

    schalottenlök

    salt

    svartpeppar

    viltkrydda

    Gör så här:

    Skiva innanlåret tunt, banka med fördel ut det. Blanda en kräm av creme fraiche, finhackad scharlottenlök och finhackad svamp. Smaka av med salt, svartpeppar och viltkrydda . Bred på krämen på lövbiffarna och rulla ihop dem. Fäst med en tandpetare. Stek rullarna lätt runt om.

    Servera med klyftpotatis eller hasselbackspotatis och chilibearnaise.

    Obs, glöm inte meddela eventuella gäster om tandpetaren!

    Galopps

    Här har Sara omvandlat traditionell kalops som görs med nötkött till en hästigare variant.

    Ingredienser:

    1 kg hästbog

    1 medelstor morot

    1 gul lök

    2 msk viltfond

    3 krm koriander

    2 lagerblad

    10 kryddpepparkorn

    2 msk vetemjöl

    1 liter vatten

    salt

    vitpeppar

    Gör så här:

    Putsa köttet och skär det i 3×3 centimeter stora bitar. Skala och skär morötter och lök i 2×2 centimeter stora bitar. Bryn köttbitarna i smör i en gryta. Tillsätt morötter, lök, viltfond, lagerblad, kryddpeppar. Fräs några minuter under omrörning. Strö över mjölet och blanda det väl. Häl i vatten precis så det täcker köttet. Tillsätt salt, vitpeppar och koriander. Koka upp och rör så det inte fastnar i botten. Låt puttra under lock tills köttet är mört, cirka 1,5 timmar.

    Servera med kokt potatis och inlagd gurka.

    Relaterade artiklar

    Till toppen