Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 22 september 2019

  Radarpar skördar framgångar internationellt

  Molkom.

  Han är en brukshäst som gör det brukshästar brukar, drar hem timmer och skjutsar brudpar. Men sex, sju gånger om året lastas han i transporten och ger sig ut i Europa och tävlar internationellt i sportkörning.

   Karin Söderqvist och hennes Lukas, nordsvensken som drar timmer hemma på gården men dansar lika lätt som ett halvblod framför vagnen.
  Karin Söderqvist och hennes Lukas, nordsvensken som drar timmer hemma på gården men dansar lika lätt som ett halvblod framför vagnen. FOTO: Mari Nälsén

  Lukas är en nordsvensk brukshäst som är 15 år gammal och väger 680 kilo. När hans kusk Karin Söderqvist köpte honom trodde hon nog inte själv att han skulle kunna platsa bland de allra bästa i enbet, det vill säga körning med en häst. Konkurrenterna är smäckra halvblod som väger minst 100 kilo mindre och som borde vara snabbare och smidigare.

  – Jag tänkte att han nog skulle platsa i lätt klass men ha svårare i medelsvår. Sedan tänkte jag detsamma om nästa klass, och plötsligt var vi uppe och konkurrerade på internationell nivå, berättar hon.

  De har just landat hemma efter en internationell tävling i Malmö som slutade med silver. Därför ser Lukas något konfunderad ut när Karin selar på honom. Han är van att åtminstone få en veckas vila efter en tävling och en lång resa.

   När Lukas var 12 år trodde Karin Söderqvist att han var så bra som han kunde bli. Men så var det inte. Lukas blev bara bättre och bättre och nu vid 15 är han i sin bästa form.
  När Lukas var 12 år trodde Karin Söderqvist att han var så bra som han kunde bli. Men så var det inte. Lukas blev bara bättre och bättre och nu vid 15 är han i sin bästa form. FOTO: Mari Nälsén

  De tävlar nästan enbart ute i Europa och säsongen pågår mellan mars och oktober. Det är konkurrensen Karin Söderqvist vill åt. Den som hon förväntas möta i VM nästa år.

  – Om hästen håller förstås. Han har aldrig varit skadad, men man får inte glömma att det är en stor och tung häst till skillnad mot de halvblod han konkurrerar med.

  Blev gemensamt intresse

  Karin Söderqvist, som arbetat på Wången och på Lillerudsgymnasiet, började på allvar med körning när hennes ridhäst blev skadad.

  – Då började jag köra med en av Lillerudsgymnasiets hästar. Strax därefter träffade hon maken Urban Söderqvist och körningen växte fram till ett gemensamt intresse.

  – Körningen är något vi kan dela: han är groom och mekar med vagnen medan jag kör, vilket gör att vi båda är likvärdiga.

  Sex eller sju gånger per år lastar de skåpbilen och hästtransporten och sätter kurs mot kontinenten.

  – Det tar två dygn att köra, meetinget är i fyra dagar och sedan är det samma resa hem igen så vi brukar snitta på tio dagar varje resa ungefär.

   Hård träning har tagit Lukas och Karin Söderqvist till toppen och där tänker de stanna ett tag till. ”Får han vara skadefri har han mycket kvar att ge.”
  Hård träning har tagit Lukas och Karin Söderqvist till toppen och där tänker de stanna ett tag till. ”Får han vara skadefri har han mycket kvar att ge.” FOTO: Mari Nälsén

  Framgångarna har varit många, några som kan nämnas är fyra SM-guld med två olika hästar, tre silver och tre brons. Hon har startat VM tre gånger och tagit guld både i lag och individuellt i nordiska mästerskapen. Dessutom har hon vunnit championatet som den vinstrikaste kusken 2014 och 2017.

  ”Häst med potential”

  Hästarna har förutom Lukas varit ponnyer, men gemensamt för dem har varit att Karin Söderqvist sett något i dem. En individ hon tror på.

  – Jag kan inte köpa en välstammad gångartshäst, det har jag inte råd med, men jag kan däremot köpa en häst med potential och jobba med den. De hästar jag haft framgångar med har jag tagit hela vägen upp från unghäst så det fungerar uppenbarligen bra.

  I dag har familjen tre egna hästar, ponnyn Spjuver, som är dottern Majas häst, Lukas och ett holländskt halvblod, Capito, som förhoppningsvis ska axla Lukas mantel i framtiden.

  Till vardags driver Karin Söderqvist Stall Weja, där hon håller kurser för kuskar och tar emot hästar för utbildning. Förra året blev hon utsedd till årets tränare av Svenska Ridsportförbundets körkommitté.

  Företaget drivs på deltid. Karin Söderqvist har tack vare sitt tävlande såväl buss- som lastbilskort och får även köra med tunga släp.

  – Jag stöttar upp verksamheten med mitt körkort kan man säga och kör skolbussen. Det innebär att jag har ett långt sommarlov och är ledig alla lov och studiedagar och kan ägna mig åt hästverksamhet.

   Karin Söderqvist kör skolbussen och driver hästföretag.
  Karin Söderqvist kör skolbussen och driver hästföretag. FOTO: Mari Nälsén

  Karin Söderqvist

  Ålder: 49.

  Bor: Lindfors, Molkom.

  Familj: Maken Urban och dottern Maja.

  Gör: Hästverksamhet och skolskjutschaufför.

  Meriter: Årets tränare 2018, fyra SM-guld med tre olika hästar, tre silver, tre brons, guld i lag och individuellt

  i NM samt silver och brons i lag. Hon har deltagit i tre VM och vunnit championatet 2014 och 2017 som vinst­rikaste kusk.

  Tävlar för: Wermlands körsällskap.

  Sportkörning

  I sportkörning tävlar man med häst eller med ponny i fyrspann, par och enbet, som innebär en häst framför kärran. Tävlingen avgörs genom tre delprov: dressyr, maraton och precision.

  I dressyr körs ett givet program som är lika för alla i skritt och trav och för enbet även i galopp. I provet tittar domaren även på hästarnas och vagnens skick samt på kuskens och medhjälparnas klädsel.

  Maraton liknar lite provet i uthållighet i fälttävlan och ekipaget ska ta sig igenom en hinderbana på kortast tid. Tidtagningen startar när ekipaget forcerar första hindret och stoppas när det passerar sista portarna.

  Det sista delmomentet är precisionskörning. Den körs längs en given bana mellan koner med vätskefyllda plastbollar på toppen. River ekipaget ned en boll får det tidstillägg.

  Relaterade artiklar

  Till toppen