Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 11 april

  Portugisiska stridshästar ger mervärde på Rotbrunna gård

  Enköping.

  På Rotbrunna häst- och kursgård har Katarina och Claes Eningsjö byggt upp ett hästföretag inriktat på kurser och uppfödning av lusitanohästar vid sidan av lantbruksverksamheten.

   Katarina Eningsjö med Lira, sex år och Que Belo, född 2020. Det var efter en ridresa till Portugal som Katarina Eningsjö drog i gång hästverksamhet hemma på gården.
  Katarina Eningsjö med Lira, sex år och Que Belo, född 2020. Det var efter en ridresa till Portugal som Katarina Eningsjö drog i gång hästverksamhet hemma på gården. FOTO: Mari Nälsén

  Lusitanohästarna njuter i vårsolen och kommer genast fram för att hälsa när Katarina Eningsjö kryper under staketet till hagen. De är 13 till antalet men i Portugal står ytterligare tre som är nyinköpta.

  – Det är unghästar som jag räddat från att gå till slakt, berättar ­Katarina Eningsjö och fortsätter:

  – Folk har det svårt i coronapandemins Portugal och har inte råd att ge hästarna foder. Men nu har jag i alla fall räddat tre, även om det återstår att se när de kan få komma hem.

  Började med ponnyer

  Som så mycket i livet var det slumpen som ledde fram till lusitanohästar och Rotbrunna häst- och kursgård i Enköping. Hästintresset har alltid varit starkt hos ­Katarina Eningsjö och under 2000-talet hade hon ponnyer tillsammans med sina döttrar. Det var när en av dem ­skulle betäckas som hon första gången kom i kontakt med lusitanohästen.

  – Jag ville ha något högrest att betäcka med och vår hovslagare ­tipsade om en lusitanohingst. På den vägen är det.

   Några av gårdens hästar och kompisar i hagen. Delicada, lusitanosto, 13 år och Guiné, lusitanosto, 10 år.
  Några av gårdens hästar och kompisar i hagen. Delicada, lusitanosto, 13 år och Guiné, lusitanosto, 10 år. FOTO: Mari Nälsén

  Åkte till Portugal

  2008 reste en bekant till Portugal och med sig hade hon en önskelista från familjen Eningsjö: Hitta ett dräktigt sto åt oss. Resultatet blev Zâmbia, ett vackert svart sto som sedermera fölade på gården.

  Ett halvår senare reste Katarina Eningsjö själv till Portugal på rid­resa och blev uppfylld av att lära sig rida på ett nytt sätt i samspel med sin häst.

  – Jag svävade på moln. Genast började jag fundera på om det skulle gå att bygga upp en sådan verksamhet i Sverige, berättar hon.

   Ridhuset mäter 20x60 meter och har två läktare.
  Ridhuset mäter 20x60 meter och har två läktare. FOTO: Mari Nälsén

  Så fick det bli. Ridhuset byggdes först, sedan tillkom stall i flera omgångar samtidigt som flera dräktiga ston importerades. Sakta växte en verksamhet fram, inriktad på målgruppen kvinnor över 40 med stort hästintresse.

  Har ridkurser på gården

  Katarina Eningsjö är ekonom och lantmästare. Hon har arbetat med grisrådgivning samt ekonomirådgivning på LRF Konsult (numera Ludvig & Co) och Hushållningssällskapet och hade inga planer på att bli ridlärare. Hon tog i stället hjälp av två tjejer som är duktiga på akademisk ridning för att hålla i kurserna.

  – Sedan 2009 har jag min egen redovisningsfirma som jag jobbar 40 procent med. Övriga tiden arbetar jag på anläggningen och utbildar mina hästar så att de ska kunna användas i verksamheten, berättar hon.

   Portugisisk ridkonst gäller här.
  Portugisisk ridkonst gäller här. FOTO: Mari Nälsén

  Före coronapandemin anordnade Rotbrunna även ridresor till Portugal, en verksamhet som upphörde tvärt i mars 2020. I stället anordnar ridreseföretaget Horsexplore som hon samarbetar med kurserna på Rotbrunna, vilket har gett verksamheten ett riktigt uppsving.

  – Vi har riktigt mycket kunder här nu. De kommer på torsdagen och stannar till söndagen. På grund av pandemin har vi anpassat oss till små grupper om fyra till sex deltagare och håller avstånd på ett bra sätt.

   Claes och Katarina Eningsjö på Rotbrunna gård.
  Claes och Katarina Eningsjö på Rotbrunna gård. FOTO: Mari Nälsén

  På anläggningen finns förutom stall och ridhus även uteboxar för dem som väljer att ta med egen häst. Kurserna sker både uppsuttet och från marken och den röda tråden är häst och ryttare i samspel.

  Utöver det anordnas kurser som inriktar sig på att övervinna hästrädsla samt yoga med häst.

   Totalt 24 boxplatser finns på anläggningen.
  Totalt 24 boxplatser finns på anläggningen. FOTO: Mari Nälsén

  Planer på nytt ridhus

  Efter att ha haft ridlärare anställda på timme sedan starten för tio år sedan anställs nu en ny på heltid, samtidigt som det byggs för fler övernattningsplatser till besökarna. Dessutom finns planer på ett nytt lite mind­re varmridhus.

  – Den målgrupp vi har uppskattar att det är lite varmare och bekvämare än att sitta i ett kallt ridhus vintertid, säger Katarina Eningsjö.

   Lusitanon avlades en gång i tiden fram för strid och tjurfäktning.
  Lusitanon avlades en gång i tiden fram för strid och tjurfäktning. FOTO: Mari Nälsén

  Rotbrunna häst- och kursgård

  Anläggning: Ridhus på 20×60 meter med två läktare, 24 boxplatser, 12 bäddar.

  Antal hästar: 13 lusitanos, plus tre som inte är i Sverige än.

  Ägare: Katarina och Claes Eningsjö.

  Familj: Tre vuxna barn och ett bonusbarn.

  Bor: Rotbrunna, Enköping.

  Övrig verksamhet: Lantbruk med 340 hektar åker och 100 hektar skog, fördelat på tre gårdar.

  Anställda : Tre förutom Claes och Katarina.

  Lusitanohästen

  Rasen avlades fram för strid och tjurfäktning. Reaktionssnabb, läraktig och smidig, med naturlig förmåga att bära med bakdelen.

  Nära besläktad med den spanska rasen PRE.

  Tack vare dess egenskaper är den väl lämpad för dressyr och working equitation.

  Källa: Lusitanosällskapet

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen